Вдигането на ДДС е “последният куршум“, който трябва да се използва, заяви бившият заместник- финансов министър в Тройната коалиция Георги Кадиев.

Разширява се обсегът на хората, които трябва да платят цената на кризата, Започна се с пенсионерите и се стигна до ДДС, който натоварва цялото население, заяви Кадиев пред Нова ТВ, цитиран от БГНЕС. Той отбеляза, че тази мярка не е нова, 6 страни от Европейския съюз са я приложили, а Латвия даже е увеличила този данък двойно. Кадиев уточни, че в самия Израел, откъдето ни предложиха да намалим ДДС с 2%, за около година този данък е бил повишен с 1%.

Кадиев заяви, че за 8 месеца управление правителството на премиера Бойко Борисов изпраща противоречиви сигнали, създава се впечатлението, че не знае какво прави. Същото усещане е оставило и предложението за вдигане на ДДС. Първо се появява в медиите, после финансовия министър Симеон Дянков отрича, а след това премиерът Борисов казва, че без тази мярка не можем да минем, посочи Кадиев.

"Дневник" пък обобщава мненията на икономисти от вчерашната среща на вицепремиера Симеон Дянков с бизнеса: Вдигане на ДДС само в краен случай и задължително в пакет с реформи на държавните разходи.

Работодателите дадоха знак, че, макар и с уговорки, биха подкрепили мярката, за разлика от синдикатите, които по време на вчерашното заседание на Тристранния съвет се обявиха против. "Ако се окаже, че фискът е в криза, това е най-справедливият данък.", заяви председателят на БСК Божидар Данев.

Трябва да се намерят възможности да не се стигне до тази мярка, убеден е Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа“, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че от синдиката искат да има предвидимост в управлението и да се знае накъде отиваме.

Заседанието на тристранката продължава днес.