Финансовият министър Владислав Горанов не е в конфликт на интереси заради това, че живее безплатно в луксозен апартамент, предоставен му от неговия кръстник. Това е резултатът от проверката на Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Решението е публикувано на сайта й още на 20 февруари, но за него беше съобщено едва днес.

Антикорупционната комисия започна проверка за конфликт на интереси на Горанов след медийните публикации за това, че със семейството си ползва безвъзмездно луксозно жилище, дадено му от бизнесмена Иван Сариев. Първоначално се твърдеше, че то е на братята Домусчиеви, но те обясниха, че са само инвеститори в сградата, а не собственици на апартаментите.

Мотивът на КПКОНПИ е, че няма конфликт на интереси, защото Горанов не е възлагал обществени поръчки на Сариев, не е упражнил правомощия по служба и липса на частен интерес, негов или на свързано с него лице.

В сигнала срещу Горанов са се посочвали два потенциални случая на конфликт на интереси. Единият, че синът на Сариев е бил младши експерт в Министерството на финансите, а вторият - че фирми на кръстника на Горанов са изпълнявали обществени поръчки. Проверката обаче е установила, че дружества на Сариев не са участвали в тръжни процедури, нито са печелили и изпълнявали поръчки, възлагани от МФ или от агенциите към ведомството. Установено е също така, че Сариев-младши е бил назначен по предложение на друг човек от МФ, като по време на работата си в министерството е бил при равни условия и е вземал същите възнаграждения като останалите служители, заемащи длъжността "младши експерт". Синът на бизнесмена е напуснал министерството през 2015 г.

Препис от решението е изпратен в прокуратурата.