"Гордея се с баба ми и дядо ми. С делата си те говорят достатъчно за себе си. Много хора се упражняват на гърба на миналото. Малко бяха извадени нещата от контекста, не е новина, че съм поискала оставката на Нинова". Това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по Канал 3 Ани Пиринска, член на Националния съвет на БСП, дъщеря на Георги Пирински и внучка на ген. Илия Кашев.

"Причината да подкрепя обръщението на Петър Мутафчиев, Янаки Стоилов и Костадин Паскалев е загрижеността и тревогата за състоянието на партията в момента -поставено е под съмнение оставането на социалистическия характер. Не се наблегна на проблемите и на тежките корпоративни зависимости в управлението на партията и страната, а се говореше само за обединение. Не можем да се обединим на морална основа преди да се поеме лична отговорност за управлението на партията през последните 4 години, тогава можем да говорим за бъдещето", сподели Ани Пиринска.

"Не считам, че Нинова и другите от ръководството мисля, че носят отговорност или смятат, че ситуацията в партията е толкова сериозна. Не виждам в тях разбиране и усещане, че има проблем, по-скоро казват "каквото било-било, да продължим напред. Дължат оставка като морален акт, да признаят, че са сгрешили. Но ако казваш, че тези 4 години са пълен успех и има само вътрешна опозиция... Партията е вътрешно разбита, структурите са разбити, парламентарната група е разцепена", коментира Пиринска.

"Не съм 100 % сигурна за референдума за Еврозоната, имаме решение на Конгреса, на което сме се обявили за такова влизане, както и в Шенген. Ревизиране на тези решения и политики би означавало неразбиране, създава се напрежение, тогава минаваме на задна и мислим още, това е несериозно. Има и други другари, които имат несъгласие с точки от обръщението. Ще подкрепя всеки текст, който изразява загриженост на партията БСП. Отсъства консолидирана вътрешна опозиция, има хора с различно мнение по различни въпроси, обединява ни опасението, че БСП се превръща в партия, която не би трябвало да бъде" допълни тя.

"Трябва да се приеме Етичен кодекс на партията. В него ще има членове и изисквания, които част от ръководството в момента няма да могат да покрият. Той ще зададе рамка за несъвместимост на партийна длъжност с личен бизнес. Само убедени демократични социалисти могат да направят реформа", каза още Пиринска.

"Биографията на Нинова оставя съмнения за нейната принадлежност към социалистическата идея. Когато не обясниш какво разбираш под демократичен социализъм със спорни определения. "Не" на неолибералния капитализъм. Представя ни се като безалтернативен, не убива човек докрай, но го държи до момента преди да припадне. Създава усещане в обществото, че живее добре. Създава чувството, че си неудачник, неуспял, че ти си виновен, не системата. Социалната държава е скъпа. Хората плащат високи данъци, но получават големи социални придобивки", обясни Ани Пиринска.