Разработваме продуктова стратегия за развитие на балнео и СПА туризма,е казала министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на дискусионна кръгла маса "Туристически район "Родопи" - балнеология и екотуризъм" в с. Баните, организирана съвместно от община Баните и Министерството на туризма.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Поставяме акцент и върху здравния туризъм, защото потенциалът на България в тази област е огромен, е отбелязала Ангелкова. Акцент в работата на ведомството е популяризирането на създадените 7 балнео- и СПА дестинации. Вече има дигитална карта на дестинациите, предстои да бъдат направени брошури, които да допринесат за популяризирането на дестинациите и за привличането на инвестиции.

Министерството на туризма стартира изпълнение по проект ЕДЕН, с който ще бъдат избрани нови пет малко познати дестинации в областта на здравния и балнеотуризма в България, е информирала министър Ангелкова. До 30 юни 2019 г. в министерството се приемат документи за кандидатстване.

През февруари стартирахме инициативата "Естествено в България" и обявихме 2019-а за година на вътрешния туризъм, чрез нея целим да привлечем вниманието към по-малко познати, но много атрактивни места, е казала Ангелкова. Според нея родопският регион предлага изключителни възможности за разнообразни видове туризъм-СПА, планински, еко, кулинарен и др.

Пампорово е с най-висок ръст на туристите тази зима. 60 на сто от посетителите в курорта са българи, 40 на сто са чужденците.

В момента подготвяме нова инициатива, която предвижда в един ден през летния сезон музеите да бъдат с вход свободен, е информирала министърът и е приканила кметовете от Родопския регион да се включат.

Важно за развитието на здравния туризъм е предстоящото посещение на представители на германските здравни каси и възможностите за подписване на споразумения с тях, е заявила министър Ангелкова. Родопският регион ще бъде включен сред възможните места за лечение у нас. Има интерес към инвестиции в комплекс в Баните от Якутския регион.

В последните 3 години - от 2015 година до 2018 година, ръстът на приходите от международен туризъм е 34 на сто, а увеличението при посещенията на чуждестранните туристи е 31 на сто. Имаме рекорд в броя на реализираните нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла, като през миналата година са близо 27 млн., е посочила министър Ангелкова.

В Закона за туризма сме предвидили създаване на специален статут за националните курорти, който се отнася не само за основните морски и зимни, а и тези обявени от Министерство на здравеопазването, е казала тя.

По този начин те ще станат двигател за развитие на туризма в региона и на местната икономика. Надявам се с ваша подкрепа да го реализираме до края на годината, е допълнила министърът.

В Регистъра на туристическите фестивали и събития, който постоянно се надгражда, в момента са включени над 1800 фестивали и събития от цялата страна.

Акцент в работата ни е и привличането на инвестиции, като министерството разработи инвестиционна карта, е казала министър Ангелкова. Тя е информирала, че предстои второ нейно издание и е призовала кметовете да дадат предложения на проекти за инвестиции.

Друг вариант за инвестиции в регионалните проекти са двустранните форуми. Министър Ангелкова информирала, че съвместно с посолството на 14 май се организира среща с американски компании и инвеститори, планира се подобен форум с Германия, а вече е имало такъв с Русия. В края на този месец в Слънчев бряг ще има Международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма.

На дебата и на празника в Баните освен домакинът Милен Белчев, кмет на общината, са участвали областният управител на Смолян Недялко Славов, кметовете на Смолян Николай Мелемов, на Велинград д-р Костадин Коев, на Чепеларе Славка Чакърова и др. Кметовете са изразили признателност за подкрепата за региона към министър Ангелкова и екипа на министерството, както и за разработените СПА дестинации, които са платформа за популяризиране на този вид туризъм.