20% от възстановителните планове за излизане от кризата ще бъдат насочени към сектор "Туризъм". Това са решили министрите на туризма на страните членки на свое заседание, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова даде брифинг във връзка с проведената видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма".

Според нея на първо място, е било предложено да се създаде т.нар. Компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогнат осигуряването на ликвидност на туроператорите, от една страна, и от друга страна, да гарантира защитата на потребителите. "Изключително важно е създаването на един такъв инструмент, за да може да се избегне този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства между доставчиците на услугата и към потребителите", заяви Ангелкова.

Тя подчерта, че в момента е важно местните власти и бизнесът да обединят усилията си с оглед максимално бързо възстановяване след кризата.

"Предложих и колегите от другите страни ме подкрепиха, да се създаде т.нар. Европейски компенсационен фонд при пътуванията, който да може да подпомогне ликвидност на туроператорите и да гарантира защитата на потребителите. Така ще избегнем този затворен кръг за невъзможност да се възстановяват средства, което би довело до масови фалити", заяви Ангелкова.

На видеоконференцията е огласено и създаването на Възстановителен план след започване на бавното възстановяване след излизането от кризата с вируса. Всеки един от нас - министрите на туризма, настоя туризмът да има своето видимо и ключово място, като се обединихме около цифрата - 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма, каза Ангелкова.

Предложили са да се създадат единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС, - между държавите-членки, и свързани с пътуването вътре в ЕС. Както и да има единен протокол и правила, свързани със спазването на единни здравни стандарти за местата за хранене и правилата, които туристите трябва да спазват.

Нека всеки да избере България за своята късна почивка това лято, и да покажем какви са прекрасните места в нашата страна, призова Ангелкова.

Министър на туризма съобщи, че се планира от 15 юни да започне подготовката за летния сезон и той да започне от 1 юли. 

За мен всеки един, работещ в сектора, е важен. България не е само море и планини, не е хотелчета и ресторантчета, България е всичко, има множество възможности, каза още Ангелкова.

"Направили сме предложения, анализирайки всеки конкретен плаж за това къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде да са на символични цени", каза още министърът на туризма и добави, че предстои среща с асоциацията на концесионерите.

В отговор на въпрос за ваучери за почивка, министърът каза, че се финализира разработването им с различни опции, които ще се представят на бранша за обсъждане, и допълни, че ще са нужни и законодателни промени и създаването на нарочна наредба. Сред вариантите са ваучери да има за хората от първа линия и за други групи - деца, ученици, пенсионери, според ресурса и нетната стойност на ваучера, според възможностите на бюджета. Идеята е по-скоро ваучерът да покрива процент от стойността на почивката. Обсъжда се ваучерът да има нетна стойност, дали тя ще е сто, петдесет или повече от петдесет процента, ще зависи от възможността на бюджета, допълни министърът. Тя уточни, че се обсъжда тези ваучери да са като подаръчните ваучери, за да отговарят изцяло на съществуващото законодателство, да се ползват като платежно средство, да не могат да се изискват парите от тях, и те ще се ползват в места за настаняване или заведения за хранене, балнео- и СПА центрове, което също е в процес на обсъждане. Министърът допълни, че в рамките на тази или началото на другата седмица ще се обявят отделните варианти, като те ще бъдат представени и за обществено обсъждане.

В отговор на друг въпрос министърът каза, че до десетина дни ще стане известно на кои плажове ще има безплатни чадъри и шезлонги. Това ще зависи от къде може и с колко и как да се намали концесионното възнаграждение на дадения плаж, дали на плажа има т.нар. търговски площи - колко и в какъв размер са те, според това какви са разходите за поддържането на водно спасяване и медицинско обслужване и завишените санитарно-хигиенни изисквания, как е сключен договорът. Министърът каза, че някъде концесионерите казват, че ако се намали на 50 или 70 процента концесионното възнаграждение, ще могат изцяло да осигурят безплатни чадъри и шезлонги, но за други това ще е трудно, защото зависи от капацитета на плажа, къде той се намира и колко ще е посещаван това лято. По тази причина ще се предлагат различни варианти. Това ще бъде обсъдено с концесионерите и наемателите, впоследствие ще има и среща с МВР за спазването на социалната дистанция по плажовете при евентуално струпване на хора в местата с безплатни чадъри и шезлонги.

Попитана за европейската идея да има КОВИД паспорти за туристите, министърът каза, че се очаква в рамките на тази или другата седмица от ЕК да има информация за единните здравни стандарти.

В отговор на друг въпрос министърът каза, че според анкети на браншови организации между своите членове, под 10 процента от тях към момента са заявили, че със сигурност планират да не отворят това лято. Като цяло повечето от предприятията се готвят да има сезон, който се подготвя от МТ да започне от 1 юли, но е много вероятно другата седмица, според това как се развиват събитията, да има и друга информация, каза министърът.

Поискахме единни правила за отваряне на границите на държавите членки на ЕС. Както и единен протокол както за работещите в сектора, така и за туристите. С единни общи европейски правила хаосът със сигурност ще бъде по-малък.

Предложихме и по-гъвкави режими за туристическите визи за трети страни. Важно е да се възвърне доверието на хората към пътуванията, каза Ангелкова. 

"Комисарят Бретон пое ангажимент в работната група в сектор туризъм да се вземат мерки по отношение на мобилността, ликвиността, за да имаме преспектива в този важен икономическиотрасъл", каза министър Ангелкова.