Германската канцлерка Ангела Меркел ще получи нов официален самолет през септември, за да се намали натоварването на флотилията от самолети за превоз на ВИП лица, дължащо се на нейните и на членове на правителството пътувания по цял свят, предаде ДПА.

Новият самолет Еърбъс А-321 е закупен втора ръка и в момента се обновява от германската авиокомпания Луфтханза. Очаква се той да бъде предаден на Бундесвера през септември.

Самолетът е бил част от флота на Луфтханза от 2000-та година. Той е кръстен "Нойщат ан дер Вайнщрасе" на името на германски град. След обновяването на него ще бъдат изрисувани думите "Федерална република Германия".

Берлин взе решението за включване на 18-годишния самолет във флота със самолети, превозващи ВИП-лица, защото е "по-евтин и следователно по-добър за данъкоплатците", съобщава Дитер Бракониер, който отговаря за проекта от страна на Бундесвера.

Обновеният самолет А-321 ще може да пренася до 84 пътници, от които 14 във ВИП зоната и 70 в зоната за членове на делегациите.