Бежанските центрове като този в Харманли трябва да бъдат закрити. Този и останалите като него няма причини да съществуват. Това обяви евродепутатът Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформисти) в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли, цитиран от БТА.

Нелегалните имигранти, които биват установявани и задържани, трябва да бъдат задържани възможно най-близо до границата в закрит тип общежития и след това репатрирани там, откъдето са дошли, препоръча Джамбазки.

Като друг аргумент той посочи липсата на хора в тези центрове. След като са толкова малко настанените, няма причини да продължи да се поддържа тази инфраструктура. Тези хора трябва да бъдат пренасочени към центровете на "Миграция" на МВР, а тези помещения трябва да бъдат консервирани и запечатани, смята Джамбазки.

Той и депутатът Александър Сиди (Обединени патриоти) пристигнаха в Центъра в Харманли, за да проверят слухове "как самолети с нелегални емигранти от Европа кацали у нас".

ВМРО като част от управлението никога няма да допусне връщането на чужденци, които са преминали през страната ни и са се установили в Западна Европа, посочи още Джамбазки. Това правителство и това управление не може да плати такава цена, допълни той. Няма причини да плащаме чужди сметки, посочи Джамбазки, като визира политиката на германския канцлер Ангела Меркел по въпроса с бежанците. Ще се противопоставим крайно и остро на такова намерение за връщане на бежанци, подчерта евродепутатът.

Той каза, че в Европарламента ще продължи борбата за промяната на дъблинския регламент, заплаха за фронтовите държави на Европа - България, Гърция, Италия и Испания.

Джамбазки определи, че сега голямата опасност за бежанска вълна идва от Африка, а не от Сирия. Друга хипотеза за негативно развитие на събитията можела да настъпи при сътресения в съседна Турция.

Депутатът Сиди обяви, че още утре ще поиска отчет от Агенцията за бежанците как са били похарчени средствата за възстановяването на щетите от бунта в ноември 2016 година в лагера в Харманли.