„Божков иска да привлече вниманието към себе си, защото мисли, че е прав. Хората ще го слушат, действието е добре измислено. Поставя премиера в неловко положение – да ги вземе – лошо, да не ги вземе – лошо. Ще видим как ще реагира Борисов, но честно казано той е по-силен импровизатор от Божков. На блиц ще го надиграе. Гледаме пиар шах, това не е нещо реално“ - така социологът Андрей Райчев коментира пред bTV изненадващия ход на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков да предложи акциите на ФК "Левски“ на премиера Бойко Борисов.

"Проблемът е за "Левски", "Левски е любов на много хора, стотици хиляди го обичат. Няма начин тази история да свърши по-добре, отколкото за ЦСКА. Закъсали са финансово, някой трябва да ги плати тези пари и „Левски“ трябва да мене през някакъв вид наказание, няма как. И колкото по-скоро феновете свикнат с мисълта, че както ЦСКА, трябва да си направят клуба отново, това им е изходът. Да намерят богат чичко, това е агония, нищо друго“, каза още Райчев.

Той припомни, че когато избухна скандалът с апартаментите на Цветан Цветанов от ГЕРБ, седмици медиите са  зациклили само в това, след което бяха "опожарени едни ромски къщи в Габрово" и "нацията превключи".

"Мен, ако питате, в момента присъстваме на превключвателя - от коронавирус ще минем да се разправяме за "Левски", това е такъв механизъм", добави Райчев. 

Политологът Стойчо Стойчев пък напомни, че навремето Борисов като кмет на София предприе подобен ход – предаде „Топлофикация-София“ на държавата, когато беше закъсала финансово.

"Сега обаче става въпрос за частна собственост и ако се дава в лично качество, надали може да се случи тази сделка", прогнозира Стойчев.

По думите му най-големият коз в ръцете на Васил Божков не е футболният клуб, а евентуално някакъв компромат, уличаващ властта в нарушения. Такъв обаче засега не се вижда.

Междувременно говорителката на премиера Севдалина Арнаудова заяви пред журналисти, че той няма да приеме акциите на "Левски" от журналиста Сашо Диков, на когото са били предадени от компанията на Божков "Нове холдинг" тази сутрин пред храма "Ал. Невски". По думите й това е обидно. Самият Бойко Борисов все още не е коментирал хода на бизнесмена, на когото прокуратурата повдигна задочно 11 обвинения.

Спортният министър Красен Кралев също не одобри този ход и каза, че това е несериозно отношение към един голям отбор.