Пакет от 14 антиинфлационни мерки на обща стойност от два милиарда лева ще бъде предложен на утрешния лидерски коалиционен съвет. Това обяви Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме Промяната" по време на пресконференция в Народното събрание.

Гюров съобщи, че въпросните мерки са договорени след съвместно заседание на социалната, енергийната и бюджетната комисия. Той увери, че двата милиарда са осигурени от допълнителни приходи в бюджета и могат да бъдат използвани без да се нарушава бюджетната рамка.

По думите на Гюров целта е да бъдат подпомогнати пенсионерите и бизнеса.

Той увери, че мерките вече са остойностени от Министерството на финансите и ще бъдат допълнително договорени на лидерския коалиционен съвет и припомни, че до този момент са били проведени два експертни коалиционни съвета, на които са били обсъдени въпросните мерки.

Гюров заяви, че не очаква сериозни разногласия по отношение на предлагания от "Продължаваме Промяната" пакет от 14 антиинфлационни мерки.

Председателят на парламентарната група на ПП анонсира част от мерките:

Първата е за увеличение на пенсиите - от 1 юли най-ниската, в размер от 370 лв., да стане 450 лв., както и пропорционално увеличение на останалите пенсии. "Целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация, така че тези хора, с ниски доходи, да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност", коментира Гюров и добави, че увеличението е над 20 процента и се компенсира ръстът на цените от голямата потребителска кошница.

Гюров съобщи, че от "Продължаваме Промяната" предлагат да се вдигне максималният осигурителен доход на 3400 лв. Според тях по този начин хората, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават адекватна пенсия. Той уточни, че тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли. От 1 октомври от ПП искат преизчисление на пенсиите на база на промяна на Швейцарското правило. "Това, което ние предлагаме и ще бъде направено назад за всички пенсии от 2008 година насам, е да се увеличават пенсиите с по-голямо увеличение на процента на инфлацията или на осигурителния доход. Най-важният резултат е, че ще бъдат изчистени всякакви неравенства за хора, които са се пенсионирали по-отдавна и тези, които се пенсионират в момента", коментира председателят на парламентарната група.

За работещите родители Андрей Гюров съобщи, че се предлага увеличаване на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца. Като допълнителна мярка се предвижда тези средства да могат да се ползват на тримесечна база.

Освен това се предвижда и финансово компенсиране на крайните потребители на горива. "Нашето предложение е това да бъде до 50 литра гориво на месец. Предложили сме няколко различни варианта като механизъм за получаване на това облекчение", коментира Гюров и поясни, че окончателният вариант ще стане ясен утре. Колегата му Венко Сабрутев, председател на енергийната комисия в парламента, уточни, че става дума за 0,25 стотинки за литър гориво.

От ПП предлагат още и намаляване на ДДС на парното от 20 на сто на 9 процента от 1 юли.

Гюров посочи, че предлагат още за микро и малкия бизнес увеличение на прага на регистрация на ДДС на сто хиляди лева. Това ще бъде един от най-високите прагове за регистрация в ЕС, което ще намали значително административната тежест за малкия бизнес в България, каза той.

Друга мярка, която се предлага, е освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво.