Както за всяко обвинение, така и в този случай би трябвало да видим доказателства и без доказване на вината не може да говорим за корупция - така руският посланик у нас н.пр. Анатолий Макаров коментира пред журналисти забраната, която Държавният департамент наложи на съдията от спецсъда Андон Миталов.

Според Вашингтон магистратът, позволил на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува в Русия, е корумпиран.

 

Посланикът на Русия у нас заяви, че не познава Миталов. Той предположи, че г-н Миталов ще има възможност да защити честта и професионалната си репутация и допълни, че освен САЩ има много други държави, в които може да се пътува.

"Докато не бъде доказана нечия вина, той не може да бъде смятан за виновен. Не съм запознат с работата на Миталов, лично не го познавам. Но знам, че е правена проверка и че не са открити никакви нарушения за корупция. Знам, че Висшият съдебен съвет се е обърнал с молба към американските власти да предоставят информация имат ли факти и доказателства, за които българската държава не знае. Не знам каква информация ще предоставят американците, а може и да не предоставят, не знам, но, разбира се, съжалявам за случилото се", коментира дипломатът.

Той на няколко пъти подчерта, че е "удивен" от развитието на ситуацията.

Посолството на Русия в София отбеляза днес Деня на дипломата с полагане на венци пред паметника на граф Игнатиев в Докторската градина в София. На въпрос относно възможността за посещение на президента Владимир Путин и на министъра на външните работи Сергей Лавров в България, посланик Анатолий Макаров обясни, че руският президент е посетил страната за последно през 2008 г. и вероятно е дошло време да бъде осъществена негова визита тук. 

 

Той подчерта, обаче, че подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл. Относно евентуално посещение на Лавров, Макаров каза, че такава възможност се обсъжда.

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки.