"Ако бъда подкрепен само от привържениците на ГЕРБ или на ДПС или на двете партии, нямам никакъв шанс да бъда избран, защото това не са 51%. Нашата кандидат-президентска двойка ще бъде избрана само ако гласуват за нас 50% от българите". Това заяви пред БНТ кандидатът за президент и ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. 

Той беше категоричен, че не иска да бъде партиен симпатизант, а кандидат за президент.

"Аз наистина не съм член на ГЕРБ. Получих подкрепата им, за което съм признателен. Проблемът е, че не разбирам защо постоянно трябва да обяснявам как съм приел подкрепата на най-голямата политическа сила в България. Ако казвам, че искам подкрепата на всички партии, за да получа тази на гражданите от цялата страна, как да откажа тяхната. Аз не искам да бъда партиен симпатизант", обясни проф. Герджиков.

На въпрос кого би подкрепил на президентските избори, ако самият той не стигне до балотаж, професорът отговори: Лозан Панов, защото той отстоява поне една от моите тези: върховенството на правото.

По думите на проф. Герджиков трябва да се обединят всички български граждани зад каузи, а не да се обединяват партии.

"Необходимо е да намерим друг начин да говорим помежду си. Той не може да бъде начинът, в който само заклеймяваме противника отсреща, човекът отсреща изобщо не трябва да бъде противник и опонент, той трябва да е партньорът, с който работим, дори едните да са управляващи, а другите опозиция", допълни кандидат-президентът. 

Според него проблемът в обединението е, че нямаме национален идеал.

"Трябва да имаме някаква визия за бъдещето - разбира се, евроатлантическата ориентация е безспорен приоритет, очевидно е, че трябва да има върховенство на закона, можем да се обединим около определени политики в образованието, здравеопазването, социалните политики, защо не направим това?", попита проф. Герджиков.

Според него в България имаме проблем в партизанщината и в лобирането.

"Ние трябва да направим такива правила, че те да не позволяват подобни неща. Правилата се променят със закони и с наредби. Президентът освен да бъде олицетворение на единството на нацията, може да се опита да убеди партиите, че представляват група граждани, които искат да работят заедно, те не се противопоставят помежду си. Започваме да се мразим по всякакви поводи, това не може да продължава така", категорично заяви ректорът на СУ.

Проф. Герджиков сподели и че към него и близките му хора е имало заплахи.

"Когато човек, направи това, което аз направих, си дава сметка, че може да стане жертва на подобни неща, но аз не съм склонен да пожертвам и други хора, така че това просто не е почтено", отбеляза той.

Кандидат-президентът се обяви и против задължителната ваксинация.

"Против съм да има задължителна ваксинация. Мисля, че трябва да оставим хората сами да преценят. Моето лично мнение е, че ваксините не са опасни, но са нови, разбирам хората, които се притесняват", обясни Герджиков.