Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала. Всяка нова мярка трябва да бъде много добре анализирана. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ здравният министър Кирил Ананиев, след като вчера беше взето решение за отваряне на детските градини и ясли от 22 май.

"С министъра на образованието Красимир Вълчев неслучайно сме написали указания, мерки в обем от 9 страници, които трябва да се спазват в детските градини и ясли", допълни Ананиев.

Министърът коментира и мотивите да остане в сила забраната за провеждане на абитуриентски балове:

"Балове няма да има, тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти, непредвидени контакти, които могат да доведат до разпространение на вируса. Нямаме нищо против тези балове, те ще се проведат след като мине фазата на разпространение".

Здравният министър призна, че се е объркал вчера, като е казал, че ще се използват живачни термометри при мерене на температурата на децата след отваряне на детските градини и ясли.

"Ще се използват само електронни такива, тъй като живачните са забранени и са само спомен от миналото", каза още той.

В случай на заболял човек от персонала на детската градина, той веднага ще бъде заменен с друг, създадена е необходимата организация, категоричен е Ананиев.

Той коментира и защо се е стигнало дотолкова честа промяна на издаваните от него заповеди по време на извънредното положение.

В предишна своя заповед от 14 май министър Ананиев разпореждаше задължителен болничен престой без значение от състоянието на заразения. В заповедта от вчера обаче пише, че болничното лечение е по преценка на лекар и е "в зависимост от клиничното протичане на заболяването".  Вчера 4-ма адвокати поискаха от Върховния административен съд да отмени заповедта на министър Ананиев за задължително болнично лечение за хора над 60 години и на такива с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, ако имат Covid -19.

"Категорично не мисля, че съм изпуснал контрол. Ние искахме да предприемем най-адекватните мерки, за да предотвратим разпространението на това заболяване", заяви Ананиев.

Министърът подчерта, че работи прекрасно с Националния щаб: "Ние винаги координираме нещата. Не се чувствам изместен по никакъв начин, защото ние сме непрекъснато заедно".

Щабът ще го има докато прецени министър-председателят, това ще бъде най-малко до края на извънредната епидемиологична обстановка (14 юни), допълни още министърът.

Той коментира и вчерашното изказване на президента Румен Радев за смъртността в България, като заяви, че то е било ненужно.

"Има рязко намалява на детската смъртност, особено през последните 2-3 години. Само за 2 години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани, аргументира се министър Ананиев.

Относно изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, министърът заяви: "На мен не ми се иска да оценявам нейната работа, защото ако се върна 4 години назад, не се сещам какво всъщност е направила".

Министърът е категоричен, че няма да се налага болници и семейни лекари да връщат пари на Здравната каса и изрази "дълбок поклон пред лекари, медицински сестри, медицински и немедицински персонал в болниците".

Ананиев не се отказал за реформите в здравеопазването.

"Предстои време да се извърши промяна в системата на здравеопазването. Не съм се отказал от това свое намерение, ще търся консенсус, но това ще стане след този период на извънредна епидемиологична обстановка", обясни Ананиев.