В средносрочен план ще има сблъсък между прокуратурата и съда, прогнозираха политолозите Татяна Буруджиева и Димитър Ганев в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Харесвам факта, че имаме прокурор с комуникационно поведение, но обвинението трябва да е такова, че съдът не може да го отхвърли", заяви Буруджиева, която отбеляза, че "въпросът е да видим резултати" и "хората искат да видят наказание" по делата от обществен интерес.

Много често обаче "след съда обвиняемите се оказват невинни" и може да се стигне до познатата ни от близкото минало теза "ние ги хващаме - те ги пускат", което да нагнети напрежение между държавното обвинение и съда.

Що се отнася до новите скандали около властта с предполагаемите аудиозаписи на премиера и снимките от неговата спалня, те няма да доведат до преструктуриране на обществените нагласи, смята Димитър Ганев.

"Това не е ново състояние за кабинета на Борисов, ние се намираме в някакво перманентно състояние на скандал", заяви политологът и цитира Андрей Райчев, който е преброил близо 70 скандала в управлението.

Ганев посочи, че премиерът Бойко Борисов знае "как да отиграе топката" и ГЕРБ са преминали през голям трус с "Апартамент гейт", но въпреки това са спечелили последващите избори за Европейски парламент и местна власт.

"Обществената подкрепа спада тогава, когато се опре до джоба на българина", убеден е политологът, който смята, че голямата опасност за управлението са икономическите последствия от коронавируса.

Според Буруджиева ГЕРБ имат достатъчно ресурс, за да смекчат икономическото напрежение.

Що се отнася до предстоящите избори, Ганев раздели партиите на две: "А група", в която влизат ГЕРБ, БСП, ДПС и политическата сила на Слави Трифонов, със сигурно представителство в парламента, и "Б група" с партии като "патриотите" и "Демократична България", които не е сигурно, че ще имат депутати в новия парламент.

От това дали ще имаме парламент с представители на 4 партии или на 8 политически сили зависи как ще изглежда бъдещото управление на страната.

Въпросът е дали ще има "една алтернатива", която да събере протестния вот или "много алтернативи", които ще го разпръснат, смята Буруджиева, според която бъдещите протести няма да са насочени срещу Бойко Борисов, а ще искат от него да им реши проблемите.

Хората гласуват за тези, които защитават техните битови интереси като Мая Манолова, която спечели популярност като омбудсман, а не за политически сили с големи цели като борбата с корупцията, казва Буруджиева.