48.6% от българите биха предпочели да гласуват само с машини. 47.1% смесено с машини и хартиени бюлетини, а 4.3% са без мнение. Това сочат данните от експресно проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч", специално за БНТ.

Ето и въпросът:

Как бихте предпочели да се гласува?

48.6% Само с машини

47.1% Смесено с машини и хартиени бюлетини

4.3% Без мнение

Нов сблъсък "за" и "против" хартиените бюлетини имаше днес в парламента. От едната страна са "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които защитават машинния вот, а от другата - БСП и ГЕРБ.

Хартиената бюлетина е на път да бъде реабилитирана, след като правната комисия прие промените в Изборния кодекс, поискани от БСП. Проектът предвижда да се гласува по избор - с машина или на хартия. Остава да се произнесе и пленарната зала.

 

Запазва се условието да няма машинно гласуване, когато секцията е по-малко от 300 избиратели и в секции в чужбина, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Хартията събра 11 гласа "за". Поправките подкрепиха депутатите на левицата заедно с колегите им от ГЕРБ и ДПС. Против бяха петима народни представители от "Възраждане", ДБ и "Български възход".

От "Български възход" заявиха, че са за оставане на машинния вот, защото така може да се гарантира в по-голяма степен честността на гласуването.

От "Демократична България" са категорично против смесения тип гласуване и възможността гласоподавателят да има избор и между бюлетина и машина. депутатите от "Продължаваме промяната" пък напуснаха заседанието на комисията, веднага щом стана ясно, че промените в ИК влизат в дневния й ред.