"Не си представям Националния съвет на БСП като Камара на лордовете, в която някой има абонамент за място до живот. Той е динамична структура, която се променя спрямо изискванията на времето. Сега са преценили, че Станишев няма място там. Това не означава, че някой е изключил Сергей Станишев или му е забранил да води политически живот", това заяви тази сутрин депутатът от левицата Александър Симов пред Нова телевизия.

Така той коментира една от основните критики на шестимата отцепили се от група на БСП депутати, сред които известните опозиционери Красимир Янков и Валери Жаблянов, който единствен от тях остана член на партията. Те се възмутиха, че знакови лица на партията отпаднаха от Националния съвет при гласуването на 50-ия юблеен конгрес през уикенда - сред тях Сергей Станишев, Георги Пирински, Ангел Найденов и самите те.

"Не е нужно аз да давам оценката на Валери Жаблянов и Красимир Янков. Дадоха им я членовете на БСП. За Жаблянов гласуваха 760 гласа, Янков взе 1 117 гласа в национален мащаб. Смятам, че хората, гласували за тях, също  не одобряват тяхното поведение в момента", допълни Симов.

По думите му напускането на депутатите не е продукт на политически разногласия, а на наранено его.

"Защо не напуснаха БСП преди конгреса или два месеца по-рано?", попита социалистът.

Според него лидерът на левицата Корнелия Нинова и нейният екип отчаяно се опитват да върнат партията към нейните леви корени.

"Същевременно обаче част от хората започнаха да пищят, че БСП одеснявала. В кое точно? Когато не искаме болниците да са търговски дружества ли? Имаме редица леви идеи, които предлагаме", изтъкна Александър Симов.