"Министър-председателят подтиква президента да наруши конституцията. По конституция външната политика се разработва от правителството, а не от държавния глава. Трудно е да се прозре мотивът на министър-председателя за това. Никой не би казал например, че Еманюел Макрон не е защитник на демокрацията, а той не говори по тази тема за Навални", заяви председателят на Стратегическия съвет при президента професор Александър Маринов в "Тази сутрин" по bTV по повод последните словесни престрелки между президента и премиера.

Темата за Навални не е съществена за изясняване на противоречията между президента и управляващите, смята Маринов. Според него различията между Борисов и Радев са сериозни и са базирани на принципните различия за управлението на държавата и за отношението на държавата към хората.

"Който и да дойде след изборите на власт, ако се държи така, както сегашните управляващи, ще получи същото отношение от президента", каза Маринов.

Консултациите при държавния глава за изборите са показали колко са дълбоки различията между него и управляващите, а що се отнася до самите разговори на Радев с политическите сили, те са били полезни и са очертали големите проблеми, които тревожат обществото около вота, като например въпросът за големия брой невалидни бюлетини, смята председателят на Стратегическия съвет при президента.

Би било прекрасно президентът и премиерът да се обединят, за да има честни избори, но ГЕРБ заяви, че не приема идеите на президента, смята Маринов.

Що се отнася до датата за изборите, председателят на Стратегическия съвет при президента коментира: "Аз също бях привърженик на малко по-късна дата. Идеята да се отложи датата беше с оглед на това да се подготви изпълнителната власт, за съжаление такава готовност не бе дадена и затова вероятно не се отложи с много датата на вота".

"Смятам, че президентът трябва да се кандидатира за втори мандат и ще се кандидатира", заяви Маринов, който подчерта, че държавният в момента има голям рейтинг и се ползва с доверието на хората.

Маринов не смята, че президентът разединява нацията, както твърдят управляващите. По неговите думи Радев е обединител на хората, а не на политическите клики и затова се получава разминаването в оценката за него.

Ако президентът се кандидатира за втори мандат, той ще търси подкрепа на принципна основа и от широка гражданска платформа, коментира Маринов.

"След като ДПС не приема президента, съмнявам се той да ходи и да ги кандърдисва", заяви председателят на Стратегическия съвет при президента в отговор на въпроса дали президентът ще търси подкрепа от движението и отбеляза, че при предишните избори част от гласоподавателите му са гласували за Радев, но не са били от решаващо значение.