С реплики като "започнете да вършите някаква работа" и "изключително сте далновиден, г-н председател!" и с призив бюджетът най-сетне да бъде представен на вниманието на депутатите, протече днешното заседание на Народното събрание, на което гласуваха промени в ключови данъчни закони (вижте повече).

 "Днес е може би вторият месец от заседанията на Народното събрание и за съжаление и днес програмата ни ще се изчерпа, като гледам заявените изказвания, към 10.30 ч. Колеги, не може да не ви прави впечатление, че от четири управляващи формации, законодателната инициатива до момента е нулева. Казвам го не като укор, а за да ви подтикна да започнете да вършите някаква работа", призова депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов. 

На напомнянето на заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин към Иванов да говори по същество по законопроекта, депутатът отвърна: "Така или иначе колегите вече се изказаха, едни подкрепят европейските регламенти и директиви, други имат своите виждания, да не ги. Но в цялостта си този законопроект е на нашето внимание от доста време. Внасян е в няколко парламента, които не са имали времето да го приемат. С това се изчерпаха и другите два законопроекта, които бяха в днешната програма. Колеги, трябва да ви направи впечатление, че вече сме 20 януари, 10.30 ч, а българското Народно събрание няма представено на нашето внимание нещо, което е значимо за българските граждани и бизнес - а именно бюджетът за 2022 г.".

Вигенин отново призова Иванов да се върне към конкретния законопроект. На което той каза, че в самия законопроект няма спорен дебат. "Виждам само изказвания, които не противоречат. Но ако на вас не ви прави впечатление, че нямаме програма и ще свършим в 10,30 ч., значи проблемът е във вашия телевизор, не в нашия. Затова пак ви призовавам, колеги, моля ви внесете законопроект за бюджет за 2022 г. А не утре да гледаме бюджет от 2021, който е на ГЕРБ, да има действие още три месеца!", обърна се Александър Иванов към управляващите. 

Кристиан Вигенин си позволи коментира с уговорката, че и без друго са се отклонили от темата: "Все пак Народното събрание не работи на конвейер. Всеки законопроект е важен, разбирате защо и тези са важни. Други Народни събрания, сам казахте, че не са намерили време. Ето, това намира. Ефективността на работа не значи непременно, че няма резултат от работата. И времето, запълнено в зала, не значи непременно качество на работата". 

Снимка: БТА

"Изключително сте далновиден, г-н председател!", подхвърли Николай Ангов от "Продължаваме промяната" и добави: "Упрек, че не работим, от празната част на залата е леко смешен". На последвалата дуплика, отново не по същество по конкретния законопроект, Винегин се пошегува: "Ето така се запълва пленарно време в общи приказки".  

12 депутати участваха онлайн в работата на парламента заради карантина. По-рано председателстващият заседанието съобщи, че от ГЕРБ-СДС са изтеглили проекторешението си, което предвиждаше здравният министър да оттегли изискването за зеления сертификат. Той уведоми и че постоянната комисия по бюджет и финанси е решила да създаде подкомисия за контрол на публичните средства.