Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се обърна към членовете и симпатизантите на партията със специално изявление, публикувано на страницата му във Фейсбук. Поводът е 30-ата годишнина от създаването на ДПС. Движението е учредено на 4 януари 1990 година. Тогава за председател е избран Доган, а за първи организационен секретар Йенал Бекир. 

"ДПС е избор на съдба! Не съжалявам, че избрах такава съдба. Рядък шанс за живота на човек е да живее в едно наситено преходно време", пише 65-годишният почетен председател.

Eто и цялото му обръщение без редакторска намеса: 

"Здравейте приятели и съмишленици!

Здравейте Депесари!

Когато говорим, че ДПС стана на 30 години, неволно си спомням, че бях на 30 години, когато започнах изграждането на "Съпротивителното движение" срещу "Възродителния процес" и на 35 когато на бял свят се появи политическа партия "Движение за права и свободи".

За 30 години ДПС израстна и се превърна в зрял политически субект със завидно присъствие в обществения живот на страната.

В тази връзка две исторически заслуги не могат да се отрекат:

- първата е организирането на "майските събития" през 1989 година, които ускориха падането на комунистическия режим;

- втората заслуга е превръщането на ДПС в балансьор на политическия живот и в един от гарантите на мирния преход в България.

ДПС е избор на съдба! Не съжалявам, че избрах такава съдба. Рядък шанс за живота на човек е да живее в едно наситено преходно време. Но ако си имал възможността да бъдеш и част от колективната субектност на тези промени, е привилегия на съдбата, която трябва да приемеш не като нещо, което ти е дадено даром, а като отговорност.

Пожелавам на всички ви да бъдете на равнището на тази осъзната политическа и историческа отговорност в утвърждаването на либералната демокрация в България и в Европейския съюз.

Обичам ви!

Винаги Ваш! Ахмед Доган"