Промени в Изборния кодекс два месеца преди изборите е абсолютно неудачен вариант. Това заяви в "Денят започва" по БНТ министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Според нея, това няма да бъде оценено положително от европейските ни партньори относно изборния процес.

Главният прокурор се назначава от пленума на ВСС. По този начин се определя и изборът на председателите на ВКС и ВАС. Не зная какви са притесненията на ЕП по отношение на избора на тримата големи, но България е една от малкото държави, в които изборът им се извършва от независим орган, какъвто е ВСС, смята Ахладова. Група в министерство на правосъдието ще прецени какви изменения да бъдат направени в измененията на закона, допълни тя.

В никоя европейска държава не е предвиден такъв механизъм - да има един вид разследващ прокурор на главен прокурор. Вторият проблем за това е конституционен, но Съветът на Европа е категоричен, че такъв механизъм следва да бъде изработен в рамките на Конституцията, каза още министърът.

Доверието в съдебната система ще се върне бавно, поетапно. Смятам, че електронното правосъдие, въвеждането на единна система за съдилища, внедряването на Единен портал за електронно правосъдие - всички тези стъпки ще повишат както прозрачността, така и доверието на гражданите, подчерта Ахладова.

Тя коментира и присъдата за убийството на Виктория Министерска и нейната едногодишна дъщеря.

Проблемът с домашното насилие е основно в това, че в цялото общество смята, че то се случва в семейството и ние не трябва да предприемаме нищо. Със законовите промени ще има денонощен телефон, на който жертвите ще могат да се обаждат. Той ще бъде безплатен. Предвижда се и създаване на консултативни центрове и защитени жилища на територията на цялата страна, обясни министър Ахладова.

Превенцията също е много важна и тя е залегнала в нашия законопроект, допълни министърът.

Тя коментира и кампанията на правосъдното ведомство за защита на правата на децата, живеещи в чужбина.

Това, което нашата държава може да направи, е много добре да информира родителите какво е позволено и какви са разпоредбите за закрила на детето, обясни министър Ахладова. Нашата държава не би могла да се намеси в случай, когато социални служби да констатирали нарушения, допълни тя.