"В НС е внесен законопроект за това независим прокурор да може да разследва главния и заместниците му" - това обяви правосъдният министър Десислава Ахладова пред Нова телевизия по повод доклада на ЕК за върховенството на закона, който тя определи като обективен.

В него имаше критика, че у нас не са приключили законодателните процедури, свързани с ефективната отчетност на главния прокурор. 

"Имаме внесен през 2019 г. законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Имаме конституционно решение. В момента ще поискаме становище от Венецианската комисия. Обсъждаме темата дали независимия прокурор ще работи по други дела. Смятам, че той трябва да работи само по дела, които касаят главния и неговите заместници", поясни Ахладова.

На въпрос дали трябва ВСС да проверява дейността на главния прокурор с опция да му прекратява мандата, тя отговори:

"Правителството много последователно следваше политиката на ненамеса в съдебната власт. Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна власт, би било намеса. Органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВСС".

Министърът коментира и дали трябва да се продължи разследването на Апартаментгейт.

"Комисията констатира, че е имало проблем и има оставки на министри. Няма оценъчен елемент и препоръка от страна на ЕК за възобновяване на разследването. Прокуратурата и КПКОПНИ се произнесоха и всичко приключи", подчерта тя.