"В Афганистан служат около 580 българи, в две приблизително еднакви на брой части в Кабул и Кандахар, за да охраняват летищата на двата града. Освен това, има български оперативни групи за обучение и свръзка, медицински и разузнавателни екипи, и всички те вършат отлична работа", каза американският посланик на конференцията "Европа за Афганистан: от разбиране до подкрепа", цитиран от БТА.

България несъмнено би могла да направи повече, категоричен е Джеймс Уорлик.
"Все още има много длъжности, на които НАТО непременно трябва да назначи хора, за да се осъществи преминаването на отговорността за сигурността към афганистанските национални сили за сигурност, да осигури инструктори както за националната армия, така и за националната полиция, и да обезпечи доставките за цивилния персонал, като така подпомогне повторното изграждане на Афганистан", посочи Уорлик.

Според него истинският въпрос, който трябва да си зададе правителството, е дали е от голям интерес за България да направи повече.
"Никога не е лесно да се изпращат млади мъже и жени на места, където са застрашени. Аз обаче вярвам, че стабилизирането на Афганистан, осигуряването на по-добър живот на хората, страдали прекалено дълго, и на един, казано най-общо, по-безопасен свят, си струва риска", добави посланикът, който изрази увереност, че премиерът и неговите съветници ще вземат правилното решение за страната ни.

"Нито официално, нито неофициално България е заявявала удвояване на българския контингент в Афганистан. През следващата година не предвиждаме увеличение на участието ни в сравнение с края на 2010 година", заяви обаче министърът на отбраната Аню Ангелов при откриването на конференцията.
"В момента българските въоръжени сили участват с една оперативна група, като други три и един медицински хирургически екип са в процес на подготовка за изпращане и ще бъдат разположени в Афганистан до края на ноември - началото на декември. Така общият брой на българските военни ще надхвърли 600 души. Съотнесено към състава на българските въоръжени сили, ние определяме участието ни като значително, за чието осигуряване отделяме повече от 7% от бюджета за отбрана, уточни  Ангелов.

Той добави, че България, за разлика от други държави, в това число и страни от НАТО, не обявява нито начален, нито краен срок за изтегляне от Афганистан. "Нашето разбиране към настоящия момент е, че ще участваме в тази операция дотогава, докогато има мандат на Съвета за сигурност на ООН за коалиционните сили и докато се постигне единодушно решение на Северноатлантическия съвет", заяви министърът.

Само преди дни говорителят на джихадистката групировка “Асбат ал Ансар” шейх Абу Шариф заяви в интервю за в. "24 часа", че България е законна цел на “Ал Кайда” и муджахидините, след като изпрати свои войници в подкрепа на американските окупатори в Ирак и Афганистан.