Те ще увеличат състава на българската рота за охрана на вътрешната зона на летище "Кандахар" до 300 души от началото на 2010 година, съобщи БТА. Охраната на летището се оценява като стратегически важна за успешното развитие на операцията на Международните сили по поддържане на сигурността.

По-рано министърът на отбраната Николай Младенов зави, че се разглежда възможността до края на 2010 г. числеността на мисията ни в Афганистан да нарасне с още около 70 души.

Въпросът за изпращането на българската военно-полева болница в Афганистан също се обсъжда, но той е политически и икономически. Това каза пред “Фокус” началникът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев. „В момента на експертно ниво се водят преговори каква част от финансирането ще бъде от НАТО и каква част от нас, тъй като в бюджета на Министерството на отбраната не е залегнало финансиране на такава болница в Афганистан”, обясни Тонев.

ВМА разполага с военнополева болница, която съответства на световните стандарти - „Роля-2”, и може да се използва при мисии зад граница под егидата на НАТО и ЕС, както и за ликвидиране на медицински последствия от природни бедствия, промишлени аварии или терористични актове. Полевото формиромвание е в готовност за изпращане в Афганистан за медицинска поддръжка на Коалиционните сили на НАТО.

През септември 2008 г. по време на международното учение “Ответен удар” болницата бе сертифицирана от Южното командване на НАТО за медицинско осигуряване на съюзническите сили.