Това заяви пред журналисти лидерът на БСП и бивш министър-председател Сергей Станишев, предаде БТА.
Премиерът обяви, че електроцентралата би струвала над 23 млрд. евро. "Росатом" също обявиха, че "Белене" не струвала 10 млрд. евро или повече.

НЕК, финландският концерн "Фортум" и "Росатом" още на 30 ноември 2010 г. са фиксирали цена на двата блока на АЕЦ "Белене" на стойност 6,297 млрд. евро, подписвайки в София съответният меморандум, посочи Станишев, цитирайки информация на руска информационна агенция (РИА Новости).
По думите му това означава, че управляващите съзнателно манипулират и заблуждават българските граждани преди референдума.

Този меморандум е бил подписан в присъствието на министър Трайчо Трайков, генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко, които преди подписването са били при при премиера Бойко Борисов и са го информирали за тази цена, добави лидерът на БСП.

Бившият премиер посочи, че цената от 6,3 млрд. евро е твърде висока и отбеляза, че в преговорите с "Росатом" позицията на правителството на тройната коалиция е била за цена от 5,2 млрд. евро.
До последния момент от мандата водихме преговори с "Росатом" за цената на централата, за инфлационните индекси по извършваните работи в България, в Русия, в рамките на еврозоната, посочи Станишев и обясни, че различните оборудвания се произвеждат в различни страни (което влияе на индексирането - б.р.).

"Борисов е избрал друг подход - все едно да отидеш на пазар, да вземеш две кила домати, да ги прибереш в своята торба и след това да попиташ колко струват", коментира лидерът на БСП.
Според него по този начин правителството на ГЕРБ не е успяло да устои националния икономически интерес при преговорите с "Росатом".

За четири години управление съм имал една среща с Борисов, тя беше по негова инициатива и точно по темата "Белене", каза Станишев. Той посочи, че тогава му е казал, че може да разчита на подкрепа от БСП за "Белене", но му е поставил два въпроса - че цена от 6,3 млрд. евро е твърде висока и дали е осигурен българският контрол върху експлоатацията на централата.
Станишев отбеляза, че целият проект е разработен като външно инвестиционно финансиране, а не с бюджетни средства.

Вчера, също пред руска информационна агенция (Бизнес-ТАСС), вицепремиерът Симеон Дянков призна, че посочената от правителството сума от 11 милиарда евро включва не само строителството на самата ядрена централа, но и на съответните енергийни мрежи, които в Белене просто липсват. В сумата влизат и разходите за комплексната реализация на мерките за сигурност, въведени от ЕС след трагедията във Фукушима.
Дянков е категоричен, че "Белене" ще ни доведе до фалит.

Днес енергийният министър Делян Добрев потвърди, че проектът „Белене” струва над 10 милиарда евро.
Само централата без съпътстващата инфраструктура струват до 6,3 милиарда евро, каза той на извънредна пресконференция. "Проектът „Белене” не е само централата, тя не е паметник, който да поставим в Северна България", каза още министърът, цитиран от "Фокус".

Преди дни премиерът Борисов също извади документ, свързан с "Белене". От него става ясно, че през 2008 г. правителството на Станишев е отпуснало на НЕК по проекта 300 млн. лева от бюджета, нещо което по-рано експремиерът отрече.

Да се строи ли АЕЦ  на площадката в Белене - Анкета