Още две партии се регистрира днес в ЦИК за участие в парламентарните избори на 4 април.

Документите и 3168 подписа за регистрация на АБВ внесоха лидерът й Румен Петков, номинираният за депутат доц. Атанас Мангъров, лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка и председателят на АБВ-София Христо Колев.

На вота АБВ ще се явяват самостоятелно, заявиха от политическата формация.

"Няма да бъда водач на листа, защото трябва да има мярка - хората искат генерална промяна. Гордея се от отсъствието си в последните два парламента", коментира по-рано Петков пред БНТ и подчерта, че не иска да е в парламента, за да не хвърля сянка върху младите кадри.

За издигането на кандидатурата на доц. Мангъров той посочи, че го е поканил, защото е последователен и коректен човек. 

Снимка: Булфото

"Докато гологлавото пингвинче казва, че COVID не е никакво заболяване, като го люснаха всяка сутрин да тероризира гражданите, каза, че това е най-страшното заболяване. Борисов е регулировчикът на смъртта в България. НОЩ не е предложил нищо на правителството. Оперативката не е предложение. Нямат документ", коментира той.

За това, че Георги Първанов не е съгласен с кандидатурата на Мангъров, Петков обясни, че вероятно той има различия с Мангъров.

Снимка: Булфото

"Много хора го предложиха от Бургас, Варна, София. Ще води листата в 23-и район. Считам, че политическото ни предизвикателство е да върнем нормалността. Обществото е достатъчно узряло, че повече така не може. Промени могат да се правят без да си в управляваща конфигурация. Една от отликите ни са, че не лъжем и не прикриваме", заяви Петков.

За политическия проект на Мая Манолова Петков заяви, че не обича да го лъжат.

"Когато един човек се изправи и каже, че няма да прави политически проект и няколко месеца го прави, като това не впечатлява никого, това е странно. И досега сме на протеста. Винаги сме били против яхането на протеста. Той е протест на гражданите. Опитът да бъде яхнат политически е грозноват", допълни той. 

Междувременно партия "Възраждане" пък внесе в ЦИК 3385 подписа за регистрация за участие в изборите, обяви на пресконференция в БТА председателят й Костадин Костадинов, като подчерта, че тя също ще се яви самостоятелно.

Той определи като "поръчков процес" искането на прокуратурата партията да бъде заличена заради нарушения при учредяването, като представяне на неверни данни.

"Това няма да ни спре да участваме в изборите. Законът и правото са на наша страна", категоричен бе той.

Според Костадинов властта изпитва страх от "Възраждане", защото е единствената политическа сила, която няма нищо общо със статуквото и не е контролирана.

"Повярвай в България" е посланието на партията в предстоящата кампания.

До този момент документи за участие в изборите подадоха още коалицията "Демократична България", обединението на Мая Манолова и Отровното трио "Изправи се! Мутри, вън!", партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България", БСП и новата коалиция между НФСБ и ВОЛЯ.