Да се отмени процедурата за избор на нов тип боен самолет. Това поиска лидерът на партия АБВ Румен Петков на нарочна пресконференция. Той настоя за модернизация на цялата военна техника. От партията са на мнение, че няма експертиза при оценката на офертите за изтребителите.

Петков се позова на доклад на военния министър, според който голяма част от информацията, нужна за избора на нов тип боен самолет, не е дадена на министерство на отбраната. Той настоява за конкретни анализи на състоянието на въоръжението ни и твърди, че кабинетът "ни набута в деликатна ситуация".

"Имаме достатъчно сериозни основания и партия АБВ настоява за отмяна на процедурата за избор на нов боен самолет. Искаме принципен мораториум върху този тип въоръжение, модернизация на съществуващите мощности във Военновъздушните сили. До 1990 година България е разполагала с 300 въздухоплавателни съда, 136 самолета, в това число транспортни, останалото хеликоптери, в това число транспортни, коментира Румен Петков. - Милиардите за самолети да се вложат в нови технологии, образование и мерки срещу демографската криза."

Петков прогнозира още, че правителството ще направи всичко възможно да остане на власт до момента, в който бъде избран нов главен прокурор.

"Управляващото мнозинство в този парламент ще направи всичко възможно да задържи този парламент, независимо от вътрешните сблъсъци и междуличностна непоносимост, до избора на нов главен прокурор. Аз не считам, че изборът на нов главен прокурор ще предизвика катаклизми, но имам основания да разсъждавам по този начин", заяви още лидерът на АБВ.

Румен Петков каза още, че от партията искат запазване мощностите на реакторите на АЕЦ Козлодуй и изграждане на АЕЦ Белене.