Забелязва се много засилена намеса и вмешателство на турската държава в нашите вътрешни дела и по-специално в изборния процес. Към този момент не сме доволни от предприетите мерки от държавата. Затова решихме, че е важно, особено в райони като Кърджали, да заявим нашата подкрепа и позиция пред симпатизантите ни и пред обществото.

Това заяви в ефира на „Дарик радио“ Константин Проданов, председател на ПП АБВ и водач на листата в 25 МИР София-град и 27 МИР Стара Загора на Коалиция „АБВ – Движение 21“.

„Редица представители на Турция, започвайки от турския посланик и минете през редица представители на турското правителство, под една или друга форма участват в предизборни мероприятия на ДОСТ, легитимират ги. Посланик Сюлейман Гьокче участваше и в техен предизборен клип, за което партията е санкционирана от ЦИК.

Има конкретни данни за срещи на турския социален министър с изселнически организации в Истанбул, където е агитирал за ДОСТ, което също е недопустимо. В Кърджали бяха намерени складирани храни, брандирани с бюлетината и номера на ДОСТ – това е още един механизъм за купуване на гласове.
Прави се и незаконна агитация на турски език, съвсем явно се говори за купуване на гласове.

Всичко това касае националната сигурност. Прокарват се чужди интереси и доктрината на Давутоглу за неоосманизма, базирана на това, че трябва да бъдат задълбочавани и развивани културни, духовни, религиозни, икономически и др. връзки, с това, което те считат за османски доминиони – тези части от бившата Османска империя, които в момента са извън Турция, за съжаление някои тези райони се намират в България“, каза Проданов.

„От години има доказателства за шетане на турски емисари под едно или друго прикритие из Родопите, из Лудогорието. Върви една притеснителна ислямизация, и то радикална, на части от населението.

В Южна България има засилено строителство на джамии с финансиране от чужди фондации. За нас това е сериозна опасност за националната сигурност и териториалния интегритет. Обезпокоителен е и страхът, който се насажда както у нашите сънародници в смесените региони, така и у нашите приятели в изселническите организации в Турция. Те биват натискани, „мотивирани“ да гласуват по определен начин, да подкрепят ДОСТ.“

Проданов е възложил на юридическия екип на коалиция „АБВ – Движение 21“ да изготви сигнал до Главния прокурор и председателя на ДАНС, където да се опишат всички тези обществено известни факти, да се призове за тяхното разследване, и ако те се докажат, формацията ще сезира КС, СГС и ще иска ДОСТ да бъде обявена за противоконституционна и регистрацията й да бъде отменена.

В следващия парламент коалицията ще предложи изменение на Закона за политическите партии, който да затегне много повече контрола при регистрация на партии и да не се допускат такива, които са на ръчно управление от външни сили.
Промяна трябва да се направи и в Закона за вероизповеданията, който да не позволява политическа пропаганда, както и да се забрани финансиране на духовни училища от Дианета.

Според председателя на ПП АБВ е много важно ЦИК да ограничи секциите в Турция само до тези, които се намират в посолството и консулствата, защото извън тях има голяма степен изборният процес да бъде опорочен.

„Реакцията на държавата е закъсняла и беззъба. Аз бих обявил посланика за персона нон грата. Важно е да се преосмисли Закона за двойното гражданство, особено за хора извън страни от ЕС, защото това е още един механизъм, чрез който те да бъдат мотивирани да гласуват по определен начин и да влияят на върху вътрешните процеси в друга държава“, каза в заключение Проданов и сподели, че за него няма съмнение, че коалиция „АБВ-Движение 21“ ще бъде фактор в следващия парламент.