С това решение САЩ искат да спестят пари и да протестират срещу антиизраелската, по тяхно мнение, позиция ("антиизраелски предубеждения") на ЮНЕСКО. 

САЩ обявяват тази стъпка, след като отмениха значителния си финансов принос за бюджета на ЮНЕСКО през 2011 г. като протест срещу решение за предоставяне на пълноправно членство на палестинците.

Вашингтон се опитва да избегне неплатените си задължения на стойност 500 милиона долара към организацията, след като САЩ спряха плащанията си към ЮНЕСКО заради членството на Палестина.

Неотдавна ЮНЕСКО обяви Стария град на Хеброн за застрашено културно-историческо място. Освен това организацията прие няколко резолюции, които игнорират връзките на еврейския народ с Ерусалим.


САЩ предоставяха на ЮНЕСКО 80 милиона долара на година - близо една пета от бюджета на организацията.

Вашингтон е уведомил генералния директор Ирина Бокова, че САЩ ще приемат статут на наблюдател към базираната в Париж институция.

Бокова заяви, че дълбоко съжалява за решението на САЩ.

Според източници от Вашингтон държавният секретар Рекс Тилърсън е взел решението преди няколко седмици по време на Генералната асамблея на ООН.

Три тура не стигнаха на ЮНЕСКО да избере нов генерален директор

Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО и вчера не успя да избере нов генерален директор. Гласуването на третия тур отново не донесе резултати.

По данни на източници от организацията нито един от кандидатите не е получил необходимата подкрепа. Най-много гласове, както и на първите два тура, са получили кандидатите от Катар (18), Франция (18) и Египет (13).

За да бъде избран, кандидатът трябва да събере най-малко 30 гласове от 58 възможни.

За поста се борят петима кандидати - представители на Катар, Египет, Франция, Китай и Ливан. Азербайджан и Виетнам се отказаха.

Очаква се победителят да стане известен най-късно до 13 октомври. След това кандидатурата трябва да бъде утвърдена на 39-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО идния месец.