Всички страни от НАТО ще дадат финансов принос за засилване на сигурността на блока. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на снощния си митинг в Харисбърг, Пенсилвания, по случай своите първи 100 дни на поста, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Също така ще заставим страните от НАТО, най-накрая, да платят справедливия си дял. Те започнаха да увеличават влаганите от тях средства с милиарди долари, но ние няма да се успокоим, докато всички не платят полагаемото се", каза той.

Тръмп заяви също, че за последните осем години САЩ са удвоили разходите си за отбрана, колкото са платили всички страни от алианса взети заедно. Американският президент определи това като "нечестно". Той каза, че въоръжените сили на САЩ ще се модернизират и преустройват.

На снощния митинг Тръмп отново разкритикува остро международните споразумения, сключени при предишното американско правителство.

"Харчихме милиарди и милиарди долари за един глобален проект след друг, а същевременно в нашата страна проникваха банди и ние не можехме да гарантираме сигурността на своите граждани", каза той.

"Нашите работни места отиваха в други страни, за които вие не сте и чували." "Нашето правителство се стремеше да сключва международни споразумения, по условията на които САЩ трябваше да плащат и да понасят бреме, докато други страни имаха изгода", заяви още Тръмп.

"В това число влиза и едностранното Парижко споразумение за климата, по което САЩ са платили милиарди долари, а Китай, Русия и Индия не са дали нищо и няма и да дадат. Не ви ли напомня това на споразумението с Иран?"

ДПА отбелязва, че Тръмп е използвал речта си, за да загатне, че САЩ възнамеряват да излязат от Парижкото споразумение.

"В следващите две седмици ще взема важно решение за Парижкото споразумение и ще видим какво ще стане", каза той.

В речта си Тръмп определи като свои постижения за първите си 100 дни назначението на Нийл Горсъч във върховния съд, решението за излизане от търговското споразумение за Транстихоокеанско партньорство и слагането на край на прехвърлянето на дейността на компании зад граница с цел "да бъдат върнати американски работни места".

Действията по отношение на Сирия, Иран, Северна Корея и "Ислямска държава" помагат да се възстанови авторитетът на САЩ, заяви на митинга американският вицепрезидент Майк Пенс.

"Президентът Тръмп защитава нашите съюзници и дава отпор на враговете ни. Той предупреди Иран, той решително противодейства на заплахите, произтичащи от режима в Северна Корея, светът вижда силата и решителността на нашия президент", каза Пенс.

"Действията, които той предприе в Сирия и Афганистан, станаха свидетелство за възстановяването на авторитета на американската мощ." "Благодарение на Доналд Тръмп Ислямска държава се спасява с бягство в Ирак, Сирия и Афганистан. Няма да спрем, докато не разгромим Ислямска държава веднъж завинаги", заяви той. "За изминалите 100 дни президентът напълно преобрази Америка, но това е само началото."