Американският президент Доналд Тръмп обеща на света приятелството и сътрудничеството на Съединените щати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В реч, която произнесе през последния ден от Световния икономически форум в Давос, Швейцария, Тръмп подчерта, че "Америка на първо място не означава Америка сама".

"Тук съм, за да представлявам интересите на американския народ и за да потвърдя приятелството и сътрудничеството на Съединените щати за построяването на един по-добър свят", обяви той.

Президентът внесе оживление сред публиката, като каза, че една от ролите му на лидер е да действа "нещо като мажоретка (чиърлидър)", която трябва да задава насърчителен тон на Америка.

Всеки, който представлява една страна или една компания, трябва да бъде нещо подобно, защото иначе "нищо няма да върви, с каквото и да се занимаваш", каза той.

"Аз съм силен поддръжник на Америка, защото това ми идва лесно, защото обичам нашата страна и мисля, че ние наистина се справяме добре", добави той.

Президентът не пропусна да изрази негативното си отношение към медиите

Откакто станах политик, осъзнах колко мръсни и фалшиви могат да бъдат медиите, заяви в Давос президентът на САЩ.

Франс прес отбелязва, че Тръмп е бил освиркан за тези думи, след като преди това речта му е била много помирителна.

"Винаги съм имал едни много добри медии, когато бях бизнесмен. Едва когато станах политик, осъзнах колко мръсни и фалшиви могат да бъдат медиите", заяви американският милиардер, станал президент на САЩ през януари миналата година.

По-рано Тръмп отрече да е искал да уволни натоварения с разследването на евентуалната руска намеса в президентските избори в Съединените щати специален прокурор Робърт Мълър, както твърди в. "Ню Йорк таймс".

"Фалшива новина, хора. Фалшива новина. Типичните фалшиви истории на "Ню Йорк таймс", отговори Тръмп на зададен въпрос.

Америка като място за правене на бизнес

"Америка е място за правене на бизнес", заяви президентът Доналд Тръмп в речта си пред Световния икономически форум в Давос.

Държавният глава на САЩ използва изявлението си пред политическите и бизнес лидери на конференцията, за да представи работата на администрацията си за реформиране на данъчната система и намаляване на регулациите.

"Светът вижда възраждането на една силна и просперираща Америка. Моето послание тук е съвсем просто - няма по-добър момент да наемате, строите, инвестирате и да се разраствате в Съединените щати. Америка е отворена за бизнес и отново сме конкурентно способни", отбеляза Тръмп.

Той заяви, че работата му започва да се изплаща, отбелязвайки 2,4-те милиона работни места, създадени от избирането му през 2016 г. и плановете на компании като Епъл (Apple) да инвестират милиарди в САЩ.

Президентът отбеляза, че постига напредък в това да даде на американците мечтата за "страхотна работа, сигурен дом" и "по-добър живот" за техните деца.

Американският просперитет е създал безброй работни места по света, а стремежът към отлични постижения, качество и иновации в САЩ е довел до важни открития, които са помогнали на хората да живеят по-благоденстващи и здрави, каза Тръмп.

Той обаче предупреди търговските партньори, че Вашингтон повече няма да толерира несправедливи търговски практики.

Не можем да имаме свободна и отворена търговия, ако някои страни експлоатират системата за сметка на други, заяви той.

САЩ са готови да сключат взаимноизгодни търговски споразумения с всички страни в името на създаване на търговска система, която би била от полза не само за САЩ, но и за целия свят. Подкрепяме свободната търговия, но тя трябва да бъде справедлива и взаимна, изтъкна Тръмп.

Несправедливата търговия подрива позициите на всички. САЩ повече няма да си затварят очите за несправедливи търговски практики, включително мащабна кражба на интелектуална собственост, промишлени субсидии и държавно участие в икономическото планиране, подчерта държавният глава.

Вашингтон може да се върне към преговорите за свободна търговия с държави от двете страни на Тихия океан, допълни Тръмп.

Тази търговия обаче трябва да е справедлива и взаимноизгодна и повече не трябва да си затваряме очите за "хищническите" търговски практики, каза той.

По-рано тази седмица 11 страни от Тихоокеанския регион приключиха преговорите по регионално споразумение за свободна търговия без САЩ, след като Вашингтон се оттегли от преговорите за Транстихоокеанско партньорство миналата година.

Бихме обмислили да преговаряме с тях поотделно или може би като група, ако търговските условия могат да бъдат направени по-изгодни за САЩ отколкото в първоначалния пакт, заяви Тръмп.

Политика в областта на отбраната и борбата с тероризма
 
Американският президент изтъкна също рекордните инвестиции в армията на страната и отново призова съюзниците си да поемат своя дял от финансирането на собствената си сигурност.

Тръмп оцени и като успешна кампанията срещу "Ислямска държава" в Сирия като подчерта, че ръководената от Вашингтон коалиция е отвоювала почти на сто процента територията, окупирана от джихадистите.

"Моята администрация с гордост оглави историческите усилия в Съвета за сигурност на ООН за обединяване на всички цивилизовани нации в кампанията ни за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Призоваваме и всичките си партньори да се конфронтират с Иран, заради подкрепата му за терористите и да му попречат да се сдобие с ядрено оръжие. Работим и със съюзниците ни да унищожим терористичните организации като "Ислямска държава", отбеляза президентът на САЩ.