Преди дни от партията на Меглена Кунева и БСП обявиха, че има набъбване на избирателните списъци и предупредиха за възможни манипулации. От Движение "България на гражданите" дори изчислиха, че "мъртвите души" са около 950 000 имена, а според БСП в общини с нисък прираст и тревожни демографски показатели от изборите през 2011 година досега избирателите са се увеличили с по 2-3000.

Обяснението на регионалното министерство, под чиято шапка е ГРАО, беше, че "обект на преброяването са били само българските граждани, живеещи постоянно в България, т.е. на практика преброяването не е обхванало всички български граждани". От ведомството на Лиляна Павлова уточниха още, че са различни целите и методите при преброяването (анкетен метод) и при гражданската регистрация (вписване срещу документ), което също предполагало наличие на разлики в данните.

От ГРАО днес съобщиха още, че броят на заличените лица от избирателните списъци е 16 197. От тях изтърпяващи наказание "лишаване от свобода" са 7315, под запрещение - 7102, заявили желание да гласуват в чужбина по данни от МВнР - 1773, с издадени удостоверения за гласуване на друго място - 7. Общият брой гласоподаватели, подали искане за гласуване по настоящ адрес, е 23 265.

Избирателите, починали между изборите за президент и вицепрезидент през 2011 г. и референдума сега, са 134 846. Избирателите, навършили 18 години между президентския вот и сега, са 101 620.
На изборите през 2011 г. броят на избирателите, подали заявления за гласуване в чужбина по данни от МВнР е бил 32 390, т.е. желаещите да гласуват в чужбина на референдума на 27 януари са с 30 617 по-малко. За периода между двата избора 24 539 лица са получили или възстановили българско гражданство.

ГРАО е осигурила достъп до избирателните списъци за всички български граждани. Те могат да проверят своите данни в избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване по няколко начина. През Интернет на адрес http://www.grao.bg/elections/, чрез SMS на номер 18429 за трите мобилни оператора (цената e 25 стотинки без ДДС) с посочен ЕГН, както и чрез стационарен или мобилен телефон - избира се 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Тел. 0800 1 4726 е безплатен за цялата страна.
Избирателните списъци са публикувани и на интернет страниците на общините и всеки избирател може да прави справки в тях.

За да бъде валиден референдумът, в него трябва да участват толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, което значи над 4.3 млн. души. Според всички социологически проучвания това е невъзможно.

По закон обаче, ако в допитването са участвали над 20% от общия брой на избирателите, посочени от ГРАО, преобладаващият отговор влиза като проекторешение в парламента. От левицата подозират, че точно заради това избирателните списъци се раздуват.

Отговорът на ЦИК

"Ние се съобразяваме с това, което законът ни задължава. Законът определя, че избирателните списъци са съставени въз основа на регистрите от населението и се отпечатват централизирано от Главна дирекция ГРАО. Имената се заличават само на онези избиратели, за които законът е предвидил такава възможност. Лицата, които се намират в чужбина и не са преброени, имат избирателни права съобразно всеки един български гражданин, който живее в страната. Това, че едно лице се намира извън страната, то не губи своите избирателни права на това основание. Ние нямаме възможност да се съобразяваме с данните на друг институт, освен от регистрите на населението." Това коментира за БГНЕС говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Той добави, че данните на ГРАО от 6 949 120 души са по избирателните списъци, които са тук от страната, "не трябва да забравяме и онези избиратели, които гласуват в чужбина".