Планира се решението по този въпрос да бъде взето идната седмица на заседанието на Съвета на ЕС на равнище министри на вътрешните работи в Брюксел.
Според справка на дневния ред на съвета разширяването на Шенген с двете страни няма да бъде обсъждано от министрите, предаде БНТ.
Засега Холандия блокира членството на България и Румъния.

Според германския министър намерението на София и Букурещ да се присъединят към безвизовата зона "ще претърпи неуспех заради вето на Германия".
"Гражданите ни подкрепят разширяването на Шенгенската зона, само ако (в България и Румъния) бъдат изпълнени всички условия. Досега това не се е случило", заявява Фридрих.

Министърът направи това изявление, след като бяха публикувани статистически данни, според които 70 процента от германците подкрепят въвеждането на ограничения за миграция от страни членки на ЕС. Ако през 2007 година в Германия живееха 64 000 бежанци и имигранти от България и Румъния, най-вече роми, то в момента броят им е 180 000, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Германците се опасяват, че с присъединяването на двете страни към безвизовия режим броят на имигрантите ще нарасне още повече, което ще доведе до разрушаване на германската социална система.

Фридрих припомни, че правото на придвижване и местожителство предвижда постоянна работа или учебна дейност.
"Обаче тези, които пристигат в Германия, само за да получават социални помощи, злоупотребяват с тези свободи и трябва да стоим по-далеч от тях", посочи Ханс-Петер Фридрих.

Друг германски политик -  Вилфрид Шарнгал от Християн-социалния съюз (ХСС), поиска да се възстанови спешно визовият режим, за да се спре имиграцията.

На Румъния няколко пъти бе отказано присъединяване към Шенгенската зона, тъй като Букурещ не предприема достатъчно ефективни мерки за борба с корупцията, организираната престъпност и не може да осигури безопасността на границите си.
Приемането на България и Румъния се придвижва в "пакет".