Гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас заяви пред парламентарна комисия, че Берлин дължи на Атина 278,7 милиарда евро, по изчисления на гръцката Сметна палата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Парламентарна комисия, създадена от кабинета на премиера Алексис Ципрас, започна миналата седмица работа по исканията за репарации от Германия, по т.нар. окупационен заем, наложен от нацистка Германия на гръцката национална банка и по настояването за връщане на откраднати археологически ценности. Окупационният заем възлиза на 10,3 милиарда евро.

Гръцки правителства и граждани като частни лица са настоявали от десетилетия за военни репарации от Германия, но никое правителство досега не бе предявило претенции за конкретни суми, посочва Ройтерс.

Гърция все по настоятелно повдига въпроса за репарациите през последните няколко години, откакто бяха въведени мерките за икономии, наложени от Европейския съюз и Международния валутен фонд заради спасителните планове за 240 милиарда евро, за да се избегне неплатежоспособност на гръцката държава, напомня Ройтерс. 

Атина дори заплаши да конфискува германски имоти на гръцка територия, ако двете страни не успеят да се разберат за изплащането на репарации от войната.

Германия неведнъж е заявявала, че е изпълнила задълженията си, включително като е изплатила 115 милиона германски марки на Гърция през 1960 г. и категорично отхвърля претенциите за репарации, добавя агенцията.

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас предложи неотдавна да бъде създаден германско-гръцки съвет на мъдреците, който да намери решение на проблема.