По данни на полицейски говорител късно снощи полицията била замеряна с бирени бутилки и други предмети от десни демонстранти.

Служителите на реда тръгнали с щитове напред срещу нарушителите и започнали да ги разгонват от осеяния със стъкла автомобилен път пред сградата. Засега полицията не може да уточни дали е имало пострадали и арестувани, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Най-важното е, че положението се е успокоило", обясни говорителят. Във вечерните часове на вчерашния ден десни и леви демонстранти застанаха едни срещу други в Хайденау, от двете страни на преминаващия през населеното място главен път.

Противостоянието се ограничи само до размяна на обиди. Към вечерта на вчерашния ден във въпросния център в града са пристигнали около 120 нови бежанци. Превозилите ги общо четири автобуса са достигнали сградата безпроблемно, посочи полицейският говорител.

Предишната нощ стотици хора бяха блокирали пътя към центъра, който се помещава в бивш пазар за строителни материали. Те обиждаха кандидатите за бежански статут и замеряха полицията с камъни, бутилки и пиротехнически изделия.

"Германия е приела близо половината от всички бежанци, пристигнали в последно време в Европейския съюз, но няма да може да издържи дълго на това темпо. Приемаме 40 процента от всички бежанци в ЕС", заяви преди няколко дни министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер и призова други страни от ЕС, които прогонват мигранти и не приемат съгласуваните в ЕС квоти, да помогнат на Германия.