До 8000 души са излезли по улиците на Дрезден в подкрепа на ПЕГИДА, съобщи "Дурхгецелт", онлайн организация, която се занимава с преброяване на участниците в публични събития, предаде БТА.

На организираната контрадемонстрация е имало 2500 души.

По-рано полицията бе заявила, че очаква в демонстрацията в подкрепа на ПЕГИДА да участват около 15 000 души, а в контрадемонстрацията - около 10 000.

Някои демонстранти носеха руски знамена и транспаранти с надписи като "Мир с Русия" и "Спрете войната срещу Сирия". Няма информация за сблъсъци.

Участници в шествието скандираха "Меркел трябва да си върви" заради решението на канцлерката Ангела Меркел да допусне над 1 милион мигранти в страната миналата година.

ПЕГИДА (Европейски патриоти срещу ислямизацията на Запада) обяви вчерашния ден за ден на международни шествия срещу мюсюлманите и мигрантите.

Вижте снимки>>

Протестите започнаха от Канбера, където 400 души преминаха в шествие до сградата на парламента в австралийската столица, скандирайки ислямофобски лозунги като "Обичаме бекон" и "Кой по дяволите е Аллах?"

В Прага на подобна проява станаха сблъсъци между демонстранти и контрадемонстранти. Неколкостотин полицаи бяха пратени да разтърват двата лагера, които се замерваха с бутилки и фойерверки.

В чешката столица антиислямските демонстранти бяха около 1500 души с табели с надписи като "Не на имиграцията - спрете Меркелизацията".

Според ТАСС в чешката столица са демонстрирали 3000 души срещу миграционната политика на ЕС.

Оратори отправяха предупреждения за опасност от "ислямизация на Европа" и настояваха чешките власти незабавно да предприемат строги мерки срещу незаконните мигранти. Някои от по-радикално настроените демонстранти скандираха "Чехия за чехите!", "Мигрантите вън!" и "Европа без ЕС!"

Чешката полиция съобщи, че неизвестни нападатели са подпалили вчера вечерта бежански лагер в Прага, като са ранили един човек, предаде Асошиейтед прес. Ивета Мартинкова, говорителка на полицията, каза, че вчера към 19.30 ч около 20 души са нападнали центъра с коктейли "Молотов". Тя допълни, че не е ясно кой стои зад атаката и че полицията води разследване.

Контрадемонстрантите в Прага бяха около 400 души. "Искаме да се борим срещу растящата ксенофобия в чешкото общество", каза един от тях. Други носеха табели с надписи като "Омразата не решава проблеми" и "Добре дошли, бежанци".

В Амстердам демонстрираха около 200 привърженици на ПЕГИДА, по-малко от присъстващите леви контрадемонстранти, които викаха "Бежанците са добре дошли, фашистите - не!" Имаше сблъсъци и няколко души бяха арестувани след намеса на полицията за разтърваване на двете групи демонстранти.

Протестна акция срещу приемането на бежанци се състоя във финландската столица Хелзинки. В демонстрацията под лозунга "Затворете границите", участваха около 150 души, по данни на местната полиция.

Антиимигрантски демонстрации по призива на ПЕГИДА се състояха също във Варшава, Талин, Братислава, Дъблин и Бирмингам.