Тя обаче ще трябва да протегне ръка на левоцентристките си съперници, за да състави ново правителство, след като коалиционният й партньор - Свободните демократи, изпадна от парламента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Блокът на Меркел ХДС/ХСС постигна най-добрия си резултат от 23 години и я постави в позиция за трети мандат, като спечели 41,5% от гласовете и получи само пет места по-малко от абсолютното мнозинство в долната камара.

Блокът на Меркел ХДС/ХСС получи 311 депутатски места, но не стигна до абсолютното мнозинство от 316 депутатски места (от общо 630)

Местата бяха разпределени както следва:
  • Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз - 311 места
  • Социалдемократическа партия - 192 места
  • Левите - 64 места
  • Зелената партия - 63 места
Нито една от останалите партии не спечели достатъчно гласове, за да претентдира за депутатски места.

Избирателната активност помръдна леко нагоре - от 70,8% преди четири години до 71,5% сега.

59-годишната Меркел - канцлер от 2005 година и фактически лидер на европейската реакция на кризата, заяви пред привържениците си, че това е супердобър резултат и даде ясно да се разбере, че възнамерява да изкара пълен мандат.

С кого ще се коалира?

Въпреки мащаба на победата й обаче, управлението едва ли ще стане по-лесно за нея. Предпочитаните й партньори, Свободните демократи, спечелиха едва 4,8% от вота и не преодоляха петте процента, необходими, за да получат места в парламента, за първи път в следвоенната история на Германия.

Вероятно Меркел в крайна сметка ще оглави или правителство на широка коалиция с левоцентристките Социалдемократи на съперника й Пеер Щайнбрюк, или, по-малко вероятно, със Зелените.

И в двата случая се очакват няколко седмици на трудни преговори.

Топката е в полето на Меркел, каза Щайнбрюк. Неговите Социалдемократи спечелиха 25,7% - не много повече от най-ниския им следвоенен резултат от едва 23% преди четири години.

Не постигнахме резултата, който искахме, призна Щайнбрюк.

Новата анти-евро партия "Алтернатива за Германия" се приближи до петте процента и макар че не влезе в парламента, тя празнуваше като един от победителите в изборите, предаде ДПА. Лидерът й Бернд Люке заяви пред ликуващите й привърженици, че постигнатият резултат (4,7%) е много силен.

Ние научихме другите партии да се страхуват и обогатихме демокрацията в Германия, каза той.

Поздравления

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой поздрави германския канцлер.
Аз съм уверен, че Германия и нейното ново правителство ще продължат със своята устременост и принос към изграждането на мирна и просперираща Европа в услуга на всички граждани”, заяви той.

Борисов: Добре е за България

"Много се радвам, че канцлерът Ангела Меркел и нашите партньори от ЕНП, ХДС/ХСС спечелиха убедително изборите в Германия", написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него това показва, че дясната вълна и политика се оценява и отново се връща в Европа.

"Тези резултати са добри и за България, защото г-жа Меркел е изключително добър приятел на страната ни", смята още бившият премиер.