До 50 млн. лева ще бъдат дадени за повишение на заплатите на специалистите по здравни грижи /медицински сестри, акушерки и други специалисти/. Това съобщиха премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на днешното правителствено заседание. Премиерът уточни, че увеличението е на базата на това, че във всяка една сфера българската икономика се развива добре.

"Икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем проекта за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това са около 50 млн. лв. за повишаване заплатите на медицинските сестри", заяви премиерът.

Здравният министър Кирил Ананиев информира, че началните заплати, предвидени по Колективен трудов договор, ще станат 950 лв. за специалистите по здравни грижи.

Министър-председателят изтъкна, че контролът за това трябва да се повиши и на фиша да бъде изрично записано, че това е минималната заплата.

До решението на Министерския съвет се стига и след серия от протести, както на медицински сестри, така и на специалисти по здравни грижи - асистенти, кинезитерапевти, фелдшери и т.н.