93-та поредна вечер на протест в София. Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на правителството и на главния прокурор, въвеждане на машинно и електронно гласуване, реформа в съдебната система. Протестиращите се събраха на традиционното място в Триъгълника на властта. Движението на пл. "Независимост" беше блокирано от камиона с озвучителна техника.

Адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио" заяви, че петото издание на т.нар. "Великото народно въстание" ще бъде след седмица - на 16-и октомври, когато се пада стотният ден от началото на протестите.

Както и предишните дни, демонстрантите надуха свирки и вувузели, скандираха "оставка", "мафия", "Борисов вън" и "Гешев е позор".

"Заедно предизвикахме сериозен международен отзвук за корупцията и беззаконието в България. Няма да спрем!", заявиха от "Отровното трио".

От трибуната на протеста тази вечер говориха различни млади хора, които заявиха, че няма да се откажат от своите искания и ще продължат да идват всеки ден на улицата и да искат оставката на премиера и на главния прокурор, защото са против простотията и арогантността на властта.

"След Бойко няма да дойде някой по-корумпиран, защото ще знае, че го чака същата съдба. Няма да се откажем, каквото и да е цената, колкото заплахи и бой да има към нас", каза от трибуната протестиращ.

Ето какво казаха още и други:

"За съжаление съм скептична за перспективата за предсрочни избори. Нормално е това, че хората на протеста стават все по-малко, идва зима - нещата са на приливи и на отливи".

"На хората им е писнало, виждат, че няма перспектива".

Велислав Минеков от "Отвоното трио" посочи, че управляващите са елементарна и неука улична сган. Минеков цитира данни, според които доверието в парламента е едва 7 процента, а доверието в прокуратурата е 12 процента. Той припомни, че дори в гладните времена на Жан Виденов (през периода 1996-1997 г.) доверието в НС е било три пъти по-голямо - около 20 на сто.

Според него хората, които подкрепят протеста, са 70 процента. Той е на мнение, че ако към тях се прибавят и тези, които се страхуват да декларират подкрепа явно, но са "за" оставката на правителството, процентите стават 90.

Събралите се бурно аплодираха тези данни и скандираха "оставка".

Снимка: БНТ

Резолюцията на Европейския парламент за България остава и днес основна тема и в изказванията по време на протеста. Арман Бабикян от "Отровното трио" заяви, че приетата от Европейския парламент резолюция е свидетелство, че "Европа е показала съпричастност с българските граждани".

"Ние не сме наивници, знаем от първия ден, че никой от Брюксел няма да дойде да уволни премиера. Това е така, защото ЕС не е СССР, както все още мислят някои националисти. Няма да дойде нито един началник да ни уволни мутрите. Началникът в тази страна сте всички вие гражданите!", категоричен е той.

Междувременно сдружение "БОЕЦ" организира протест пред БНТ. Към него се присъединиха малко след 21 часа част от протестиращите пред Президентството в очакване на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков, който беше гост в "Панорама".

Снимка: БНТ

Около 21.30 ч те преградиха с клони изхода от БНТ от улица "Тулово", посока Канала.

Снимка: БНТ

Преградиха улицата и с контейнери за смет.

Снимка: БНТ

Демонстрантите блокираха и автомобил, паркиран пред бизнес центъра срещу входа на телевизията. Протестиращите подозираха, че това е служебна кола на някой от гостите на "Панорама". Оказа се, че това е автомобил на БНБ, който всяка вечер паркира в подземния паркинг на банка в съседна сграда. Протестиращите отказаха да го пуснат с мотива, че БНБ е пряко отговорна за фалита на КТБ.

Към сградата на БНТ полетяха и яйца.

Снимка: БНТ

След 22 ч. протестиращите обградиха евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков на излизане от сградата и повече от 10 минути той беше обсипаха с въпроси за политиката на управляващите, поискаха му и оставката.

Снимка: Скрийншот БНТ

Жандармерията направи опит да изведе евродепутата през улиците "Сан Стефано" и "Шейново". Последва преследване. В крайна сметка, органите на реда го изведоха през бул. "Евлоги Георгиев".