Общо 92 милиона лева са предвидени за МТСП, МЗ, МВР, НЗОК и НОИ за преодоляване на последствията от Ковид-19. Това каза при изслушването си пред парламента по искане на ПГ на ГЕРБ социалният министър Деница Сачева във връзка с новите социално-икономически мерки на кабинета.

Източникът на средствата - общо 1,162 млрд.лв, е националният бюджет. За социални дейности ще отидат 731,5 млн.лв.

От 1 август се повишават с 30 на сто средствата за заплати на служители в МТСП, ангажирани в дейности за преодоляване на пандемията, посочи министърът.

За около 7600 души от Агенцията за социално подпомагане, Главната инспекция по труда, фонд "Социална закрила", "Социално подпомагане" и др. се заделят 15,100 млн.лв., подчерта Сачева.

Сачева съобщи, че правителството подготвя и нова семейна помощ за деца в случай, че се наложи отново да се затворят детските градини и училища. В плановете за следващия програмен период сме предложили с Министерството на икономиката да бъде изграден фонд с капитал около 100 млн.лв в подкрепа на компаниите по отношение на организацията на дистанционна работа , в т.ч. и мерки за киберсигурност на служителите, които работят от разстояние, подчерта тя.

Сачева информира също, че за еднократната помощ за деца в 8 клас вече има подадени молби от близо 300 семейства, 7500 са подадените молби за първолаци.

От 1 август с общо 15 млн.лв се увеличава и финансирането на делегираните от държавата социални услуги като домове за възрастни хора, за хора с увреждания, центрове от семеен тип и други. Парите ще са заплати на социалните работници в тях, рехабилитатори, логопеди. Средният размер на увеличение на възнагражденията им е 20 на сто.

По 50 лв. върху пенсиите си за три месеца /август,септември и октомври/ получават и всички пенсионери - над два милиона, припомни министърът. Вече са отпуснати над 106 млн.лв по бюджета на "Държавното обществено осигуряване" и първото плащане ще е между 7-20 август.

Инвалидните пенсии на близо 5000 пенсионери с изтекло ТЕЛК-решение по време на извънредното положение и епидемиологична ситуация са вече изплатени в пълен размер.

За нуждите на личните асистенти с новите мерки по бюджета на социалното ведомство са осигурени нови 122 млн.лв и така се гарантират плащанията за цялата 2020 г.

От 1 октомври минималният размер на обезщетението за безработица се увеличава от 9 на 12 лв., което засяга над 23 хиляди души и ще струва 12 млн лв.

По линия на ОП"Развитие на човешките ресурси" и Фонда за възстановяване ще бъдат осигурени средствата за изплащане по 1000 лв. на медиците на т.нар. първа линия. Допълнителните средства към осигурените вече 60 млн.лв. са 67 млн.лв.

По мярката 60/40 към 24 юли са преведени близо 171 млн.лв. на 8900 компании. Запазените работни места са 175 533 като най-много - над 54 хиляди, са в София.

От 15 юли започна новият дизайн за подаване на документи по мярката - електронно, като средствата ще са за три месеца /юли, август и септември/. Допуска се кандидатстване със задължения. По новия дизайн, според Деница Сачева, се очаква около 300 000 души да запазят своите доходи, общият размер на средствата е 500 млн.лв.

Подкрепата от по 290 лв. за запазване на работно място в транспорта, хотелиерството, туризма, комбинирана с 60/40, за тези сектори помощта става 80/20, отбеляза министърът. Мярката, както и тази по "Заетост за теб", ще продължи до края на годината.

Удължава се до края на годината услугата "топъл обяд" като са отпуснати 9 млн. лв. допълнително.

В пленарна зала са още двама министри - на здравеопазването и на икономиката, които бяха привикани от депутатите относно здравните, социалните и икономическите мерки за справяне с кризата, породена от пандемията от коронавирус.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Снимка: БТА

Преди това председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова подчерта, че грижата на правителството е последователна.

Фактът, че преодоляхме вота на недоверие, означава, че правителството има сериозна парламентарна подкрепа и може да продължи своята дейност в полза на българските граждани. Затова искам тук, сега всички да разберете какви са следващите мерки в размер на над 1,160 млрд. лева и какво от тях ще стигне до българските граждани, добави тя. По думите й целта на изслушването на министрите е да се отговори на проявения интерес вчера от опозицията за източника на тези средства и тяхното разпределение.

Даниела Дариткова

Снимка: БТА

Дариткова припомни и свършеното досега. От началото на кризата бяха запазени и възстановени много работни места, много производства, бяха защитени сектори, които се оказаха пряко потърпевши от последствията от карантината, от една страна, и от друга, от разпространението на коронавируса, посочи тя. По мярката "60 на 40" до 24 юли са преведени близо 171 млн. лева на над 8900 компании, запазени бяха работните места на 170 533 работници и служители, отчете Дариткова. Тя отбеляза, че на 15 юли започна подаването на документи по новия дизайн на мярката, като се очаква 300 000 души да запазят доходите си.