71% от българите смятат, че политическата система в България работи за богатите. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция АФИС.

Запитани дали имущественото неравенство в България нараства или намалява, близо 63% или почти две трети от гражданите на България отговарят, че то се увеличава. Само 7% са на обратното мнение. А всеки четвърти (26%) предполага, че социалните разлики остават на същото ниво.

Снимка: АФИС

Сред хората с до 150 лв. месечно на човек от домакинството нагласата, че неравенството расте обхваща далеч по-голям дял отколкото е средният за страната - 81%. В тази подоходна категория само 10% смятат, че различията остават на същото ниво и нито един (0%) не е споделя мнението, че имуществената ножица се затваря.

Тъкмо обратното се забелязва при хората, които разполагат с 1000 лв. или повече месечно. Само 48% в тази категория отбелязват растящо разслоение, 33% не виждат промяна, а 17% (или два и половина повече пъти от типичния дял) смятат, че неравенството намалява.

Статистическите данни на Евростат показват, че за периода 2012-2016 г. разликата между доходите на най-богатите и на най-бедните 20% от българите се увеличава от 6.2 до 7.9 пъти. Данните за 2017 показват, че тя надмина 8 пъти.

Запитани, "За кого, според Вас, работи политическата система в България" - за богатите, за средната класа или за бедните?" - само 7% преценяват, че нашата демокрация изразява интересите на всички еднакво, както постулира Конституцията.

Доминира отговорът, че статуквото работи за богатите (71%). Само 2% смятат, че работи за бедните. Още по-незначителен брой (2%) допускат, че установените порядки обгрижват с предимство "средната класа". А 11% избират междинен отговор - че днешната система не работи за никого.

На въпроса "Според вас, равни ли са пред закона бедните и богатите в България?", само 4% отговарят "Да", 25% - в някои случаи, 69% - "Не".

Снимка: АФИС

Запитани, "Доколко властта зависи от бизнеса?", 39% оценяват зависимостта като "силна", докато на обратното мнение са само 7%. А 38% виждат зависимост, заличаваща разграничението между двете. Те избират грубо-реалистичния отговор: "Властта е бизнес, бизнесът е власт".

Снимка: АФИС

Нуждата от промени се забелязва и от щабовете на политическите сили. В наскорошна реч, председателят на управляващата партия предупреди актива, че не трябва да афишират маркерите за висок имуществен статус ("Отървете се от онези с лъскавите коли!"). Социалистическата опозиция въведе темата в своята "Визия за България" ("Обществата с огромно неравенство не функционират ефективно и в дългосрочен план, техните икономически системи не са нито стабилни, нито устойчиви"). Националистите се опитват да дефинират промяната като борба между етническите групи.