Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посрещна военнослужещите от 41-вия военен контингент на родна земя, съобщиха от Министерството на отбраната /МО/.

41-я военен контингент се завърна от Афганистан

Снимка: Министерство на отбраната

"Добре дошли на родна земя. Изключително съм щастлив да ви посрещна в пълен състав. 41-ят контингент изпълни една от най-предизвикателните мисии в Афганистан. Вие показахте, че можете да бъдете гъвкави, адаптивни, че на терен можете да препланирате мисията, да се предислоцирате не един, а два пъти, да поемате различни задачи, да проявите отговорност и дисциплина, да покажете на коалиционните ни партньори колко отговорен и стойностен е българският войник". Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при посрещане на военнослужещите.

41-я военен контингент се завърна от Афганистан

Снимка: Министерство на отбраната

Контингентът се е върнал от участие в мисията на НАТО в Афганистан вчера късно вечерта на Летище "София".

41-я военен контингент се завърна от Афганистан

Снимка: Министерство на отбраната

Началникът на отбраната е поздравил военнослужещите от името на политическото и военното ръководство на МО.

Българските военнослужещи са били посрещнати и от командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

"Най-трудното по време на мисията беше, че нямаше традиционното приемане на отговорностите между контингентите. Два пъти се наложи да започнем от нула изпълнението на задачите, да създаваме съответната организация, да разработваме инструкции и задължения. Но основното чувство в момента е на удовлетворение, че успешно завършихме мисията и се прибрахме всички в Родината", е казал командирът на контингента полковник Тодор Тодоров.

Четиридесет и първият военен контингент изпълнява задачи в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане "Решителна подкрепа" в Афганистан от октомври 2020 до април 2021 година. Контингентът е в състав до 120 военнослужещи, със структура - национален елемент, рота за охрана и щабни офицери в щаба на мисията в Кабул. По време на мисията българските военнослужещи са изпълнявали задачи по охрана на вътрешния периметър на 3 бази на територията на Афганистан - летище "Кандахар", база "Далке" и летище "Баграм". Те са изпълнявали и щабни задачи в щаба на мисията и са носели дежурства в командния и в базовия оперативен център.

41-я военен контингент се завърна от Афганистан

Снимка: Министерство на отбраната

Национален командир на контингента е полковник Тодор Тодоров, старши национален представител на формированията за Кабул - подполковник Момчил Александров, помощник-национален командир на контингента е капитан III ранг Живко Йорданов, и командир на ротата за охрана - майор Иван Иванов от военното формирование 52 590 - Ямбол.

Преди да се върнат у дома военнослужещите от контингента ще преминат медицински прегледи във Военномедицинската академия в София.