Общо 15 милиона лева ще бъдат отпуснати на свободните творци у нас, обяви на брифинг министърът на културата Боил Банов. Той определи това като "безпрецедентни мерки в областта на културата".

От тази сума 12 млн. лв. е предвидена за създаване на самостоятелни проекти от творци от всички жанрове на изкуствата. Предвидено е 3 000 човека да представят своите проекти и да получат по 4 000 лева на проект. "Това са малки, единични проекти, като те имат основно две ключови функции, извън свободата на мисълта и полета на всеки творец в неговия начин на изява", обясни Банов, цитиран от БТА.

Проектите трябва да са върху българска литература, драматургия, поезия, романи, български произведения на изкуството, а ако са картини, трябва да са свързани с България, каза Банов.

Второто изискване е проектите да бъдат представени като онлайн съдържание, за да може да бъде качено в YouTube-канала на Министерство на културата (МК) и всеки да има достъп до резултатите в тази програма, обясни Банов. Той заяви, че тези 12 милиона лева ще влязат до стотинка при всеки отделен творец.

Отделно от това, за подкрепа на частни културни организации са отделени 3 млн. лв., каза Банов. По 1,5 милиона лева ще бъдат разделени за организации със и без собствена сцена. Програмата касае свободни театри, кина, галерии, които в тези сложни условия ще могат да подкрепят своята дейност, която е ежемесечна, дългосрочна и многостранна, каза Банов.

"Социално ангажирани изкуства" - една нова програма, е захранена с 250 000 лв., а сега се добавят още 500 000, и тя става 750 000 лв., каза Банов.

Към програма "Публики" имаше сесия за 500 000 лв., а сега предстои още една на същата стойност, каза Банов. По думите му там е имало много интересни проекти, които не са успели да получат субсидия в първата сесия.

Банов определи като важна програмата за съфинансиране на проекти "Творческа Европа", чиито фонд също е увеличен, но с 300 000 лв.

През фонд "Култура" ще бъдат раздадени 700 000 лв. за цирково и вариететно изкуство.

С до 150 000 лв. ще бъде увеличен административният капацитет на фонд "Култура". Там досега са работели със 75 000 лв., каза Банов. По думите му, с оглед на многото проекти, които се задават, ще се наемат нови експерти, за да се оценяват постъпващите проекти.

Извън 15-те милиона лева, МК ще предостави 300 000 лева на Националния литературен музей, който е към МК - за подкрепа на българските писатели, поети и драматурзи, съобщи Боил Банов. По думите му подобна програма ще има всяка година.

Ще помогнем на всеки български творец да премине през тези изпитания, и то дългосрочно, нееднократно, за цялото време, заяви Банов. Държавата е застанала зад всички културни институти, читалища, и изплаща заплати, осигуровки, режийни, независимо че някъде дейността е нула, заяви още министърът на културата.