Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите от началото на годината до 10 август. Това съобщи БНР, като се позова на справка на МФ. Оттам допълват, че към момента са удовлетворени около 30% от исканията. Средно на глава от населението са предоставени по 12 лева.

Предоставените допълнителни средства на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна - за 9 лева, показват данните на финансовото министерство.

Заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната, за общините от този регион са удовлетворени около 40% от исканията им. За сравнение - в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с "по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната".

От финансовото министерство подчертават, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лева за общинските администрации. Други 111 млн. лева са предназначени за София и Пловдив, но те са предварително разчетени в централния бюджет. Разликата е, че за останалите общини се дават пари, които са спестени или са пренасочени - от разходи, за които се очаква да не бъдат направени, въпреки че има предвидени средства.

Наскоро левицата обвини управляващите, че задоволяват с предимство исканията на "свои" общини.