30 години от първите демократични избори в България се навършват днес. По повода СДС излезе с декларация. В нея те изтъкват, че това изборите през 1990 г. са най-важните в най-новата ни история.

От тях зависеше по кой коловоз ще тръгне държавата - единият беше този, по който минаха повечето бивши комунистически страни от Източния блок. Те заложиха на изхвърляне на компартиите от властта, бърза демократизация, мащабни икономически реформи, пазарна икономика, ускорено раздържавяване и привличане на чужди инвеститори.

За съжаление, България тръгна по другия коловоз - допусна отново на върха мимикриралата БКП, която се превърна в БСП. Тя промени името си, но не и същността си. Последваха няколко изгубени години на политически лутания, кризи, протести, които попречиха на България да тръгне с летящ старт към истинска промяна и демокрация", пишат от СДС.

Те се връщат на Държавна сигурност: "Скрити под чадъра на партията-майка, неразградените структури на Държавна сигурност изплетоха като сръчни паяци своите мрежи, в които българската икономика, а и политика, се мятат и до днес. Те изпълниха завета на Тодор Живков, който няколко дни преди да бъде свален от власт беше заявил, че e време БКП да превърне политическата си власт в икономическа!". 

Според СДС, "услужливо се забравя, че България преживя Луканова зима, Берово правителство, Виденова катастрофа, зърнена криза, жестока инфлация". 

От там се убедени в едно: "И след всичко това, правителството на СДС все пак успя само за 4 години да изправи на крака държавата и да извоюва влизането й в НАТО и ЕС! И повечето от тези критици са част от социалистическите правителства, забавили България в нейното развитие, довели до погроми и кризи. През януари 1997 г. те страхливо се криеха в българския парламент, докато отвън хората искаха справедливост и възмездие за съсипването на държавата. А сега някои от тях отново са народни представители и раздават присъди, вместо да се срамуват от управленското си фиаско!".

От там признават, че и СДС също допусна грешки и носи своя кръст и до днес. "Но никога не сгреши в най-важното - накъде да върви България. Не отстъпи от основните си принципи и продължава да ги отстоява. Не загуби най-верните си привърженици, въпреки многократните разцепления и опити да бъде унищожен!

"30 години след 10 юни 1990 г. нашата равносметка е, че СДС изпълни най-важната си мисия - България стана модерна европейска държава, член на НАТО и ЕС. И ще продължаваме да отстояваме пълната й интеграция -влизане в Еврозоната и Шенген", завършва позицията на СДС. Следващата им цел е - в близките години доходите на българите да се доближат значително до европейските.