С решение на Министерския съвет се приема програмата "Отново заедно", която ще бъде реализирана за периода от 1 юли до 14 септември през настоящата учебна година. Това стана ясно на брифинг на министъра на туризма Стела Балтова и министъра на образованието Николай Денков след заседание на МС.  Програмата е  свързана с подпомагане на туризма и образованието.

"Тази програма е насочена главно към два субекта - първият, това е туристическият бизнес и вторият - учениците", обясни министърът на туризма Стела Балтова.

Държавното финансиране е на стойност 15 млн. лв и обхваща туристически пакети на стойност 500 лв на ученик. Голяма част от учениците в страната ще могат да се възползват от тази програма, каза министър Балтова.

На учениците ще им бъде предоставена възможност за участия в креативни събития - да посещават музеи, да посещават арт събития от друг характер. Така по думите на министъра ще се подпомогнат всички части на туристическия бизнес: както местата за настаняване, така и туроператорите, музеите, екскурзоводите.

Министър Денков уточни, че програмата ще обхване 30 000 души. Според него след отраслов съвет със социалните партньори, на който са били обсъдени различните варианти, стана ясно, че Министерство на образованието ще включи в крайния текст на програмата примерни критерии, които педагогическите съвети да използват при подбора на участниците. По думите му тези примерни критерии са свързани с продължителността на дистанционното обучение през годината, тъй като то е различно за различните възрастови групи, успеха в хода на обучението, здравния статус, дали някои деца са преболедували и имат нужда от възстановяване, дали имат специални образователни потребности и социалния статус.

Кандидатстването по програмата ще става на два етапа.

"Първият етап е до 31 юли и ако останат свободни средства от 1 до 31 август", коментира министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Всяко училище ще избира само туроператорите. "Учебните заведения трябва да представят трима туроператори и критериите за избора си", поясни Денков.

Той добави, че се запазва максималната бройка за всяко училище от 165 участници.

"Тези 500 лева покриват цялата стойност за участник, родителите не трябва да доплащат нищо. Стойността на участник е фиксирана 500 лева, състезанието между различните туроператори по отношение на дейностите, които те предлагат. Всяко училище при кандидатстване трябва да представи оферти от 3 туроператори и мотивирано решение защо е избрало едни от тях", каза още Николай Денков.