Министерският съвет прие решение за откриване на консулство на Република България в Кралство Испания, ръководено от щатно консулско длъжностно лице, със седалище в град Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуния и Арагон. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

По данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 2018 г. в страната са регистрирани като постоянно живеещи 125 244 българи. От тях 11 239 души, или 9% от цялата българска диаспора в Испания, са в Каталуния. Това прави областта третия най-голям приемник на българи в кралството след Мадрид и автономната област Валенсия.

Откриването на консулство на Република България в Барселона е в резултат на вътрешен анализ на МВнР и на усилията на правителството за подобряване обслужването на българските граждани зад граница. Консулството ще предостави по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност, извършване на нотариални заверки на пълномощни и декларации, както и получаване на актове за гражданско състояние.

За финансовото обезпечаване по откриването на консулството Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2019 г. в размер до 486 211 лв., от които 16 994 лв. са по показател "Персонал", съобщава МС.

Понастоящем живеещите в Каталуния и Арагон българи трябва да пътуват до Валенсия или Мадрид за консулски услуги.

"Разжалваният" консул Стоичков

В продължение на 6 години почетен (нещатен) консул на България в Испания със седалище в Барселона бе Христо Стоичков - някогашен футболист на едноименния клуб. Неговото поле на действие (консулски окръг) обхващаше територията на автономна област Каталуния и автономна област Арагон. Той бе назначен на длъжността с решение на Министерския съвет от 29 юли 2011 г.

На 10 октомври 2017 г. обаче МВнР съобщи, че започва процедура по освобождаването на Христо Стоичков от длъжността. Като причина бе изтъкнат фактът, че "през последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ". Заедно с това обаче МВнР изтъква "в допълнение", че "в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви".

От Маями в ефира на испаноезичната телевизия "Унивижън" Стоичков набеди тогавашния испански вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, че и тя, и семейството ѝ са последователи на диктатора Франко.

"Дядо ѝ е франкист, баща ѝ е франкист, тя е франкист и дори синът ѝ е франкист", коментира Стоичков, цитиран тогава от "24 часа".

Той призова Сантамария да си подаде оставката, задето е изпратила полицията да бие невинни хора по време на референдума за независимост на Каталуния.

Испански дипломатически източник съобщи тогава за официална нота, изпратена от испанското посолство в София до Министерството на външните работи, в която се казва, че Испания не желае повече Стоичков на длъжността български консул.

През декември 2018 г. Europapress разкри обяснението на лидера на Европейската демократична партия на Каталуния Жорди Шукла защо испанското правителство е поискало отзоваване на почетни консули - и то е подкрепа за сепаратизма. Мерки са били взети срещу консулите на България, Латвия, Филипините.