В 124-тия ден на протестите "Отровното трио" и Мая Манолова от "Изправи се.БГ" организираха пърформънс "Леглата не лекуват сами". Импровизираната "полева болница" е част от хепъниг срещу хаоса в здравната система в условията на COVID кризата.

Вижте снимки >>

Протестиращите обвиняват правителството, че се е провалило в справянето с пандемията. 

Леглата, които бяха разпънати, са до палатките на майките на децата с увреждания от "Системата ни убива", но те самите не участват в тази протестна демонстрация.

В 12 часа бяха разпънати три походни легла, закачалка с лекарски престилки и слушалки. Прозвуча и телефонен сигнал "свободно", но никой не отговаряше на телефона, което също бе част от символиката на протеста.

Мая Манолова отново посочи, че премиерът Бойко Борисов е прехвърлил отговорността на местните администрации.

Група граждани обаче освиркаха Манолова. Според тях бившият омбудсман и депутат няма право да протестира срещу хаоса в здравната система, защото е имала възможност да направи всичко необходимо за осигуряването на по-добро здравеопазване в България, но не го е сторила.

Появата на демонстрантите изненада както организаторите на акцията с импровизираната полева болница, така и служителите на реда в района, предаде БНР.

До сблъсъци не се стигна. Напрежението бе заради размяна на реплики. От една страна гражданите, организирани от "Отровното трио" и формацията около Мая Манолова скандираха "Оставка" и "Затвор". Контапротестиращите обаче скандираха името на премиера Борисов.

Движението в района е нормално.

Снимка: Булфото

Това е втора акция от новия протестен формат на "Отровното трио". Миналата седмица протестиращи подредиха дълги редове със стари обувки под мотото "Изтърканите обувки на 2 млн. българи" с посланието, че управляващите не правят нищо, за да върнат обратно сънародниците ни зад граница.

Снимка: Булфото