Това той каза пред журналисти във връзка с намерението въпросът да се обсъжда наесен, лансирано от председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова от ГЕРБ пред Дарик в събота.
Стоянова не изключи вдигане на преки данъци, в т.ч. ставката на плоския данък. Тя изтъкна, че България има най-ниската ставка на данъка - 10%, като следващата била в Словакия - 14%.

След като преценим дали ще можем през 2011-2012 година да покриваме разходите си, ще говорим за вдигането на данъци, категорична бе Стоянова.

"След като няколко месеца се упражнявахте върху вдигане на данъци и се убедихте, че няма да се вдигат, с този въпрос отново искате да плашите хората", обърна се към журналистите Борисов, цитиран от Дарик.
"Когато и ако стигнем до вдигаме данъци, ще излезем и ще кажем, че ги вдигаме. Месеци наред, вече половин година се говори само как ще вдигнем данъците, а всъщност не ги вдигаме. Но вие си пишете всеки ден за едно и също. Така че, моля ви различни мнения, на различни експерти, икономисти... могат да си ги казват, но взимането на такива решения става публично ясно и се обявява“, коментира премиерът.

При приемането на актуализацията на бюджета на първо четене в парламента през седмицата финансовият министър Симеон Дянков подчерта като най-голямо достойнство на сегашната финансова политика именно запазването на нивото на данъчните ставки. Нещо повече, неотдавна той обяви, че през 2013 г. България ще е страната с най-ниски данъци.