Когато докладват, може би ще намалим цените, каза Бойко Борисов, цитиран от БТА. Така премиерът отговори на журналистически въпрос за евентуални компенсации за увеличението на цените на енергоносителите. Борисов откри новата ВЕЦ "Калето" край Мездра.

Вчера от ДКЕВР заявиха, че парното и топлата вода ще поскъпнат от 1 юли с 11-12%, а цената на природния газ ще се повиши най-вероятно с 24-25%. Цената на тока се предвижда да се увеличи с до 2%. Ден по-рано от синдикатите представиха друг, по-тежък вариант на ръст на цените - на газа с около 30%, колкото поиска "Булгаргаз", и на парното с около 20%.

В условията на криза, без увеличение на данъците и без предвидено увеличение на заплатите и пенсиите не би трябвало да има драстично увеличение на цените на енергоносителите. Това пък отговори социалният министър Тотю Младенов, който също бе на откриването на централата. Той допълни, че още при приемането на антикризисните мерки такава твърда позиция са заявили работодателите и синдикатите
 
По думите на Младенов такава е позицията и на Министерския съвет и съответно на Министерството на труда и социалната политика. Според него, ако цените се увеличат драстично, "това ще удари както бизнеса, така и хората".

Тотю Младенов каза още, че когато цените бъдат представени, те ще бъдат обсъждани в Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и евентуалните компенсации.
От синдикатите вече поискаха спешно извънредно свикване на Тристранния съвет по въпроса за цените.

Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви по bTV, че “ако се вярва на калкулацията на “Булгаргаз“, а аз нямам причина да не им вярвам, цената трябва да се вдигне с толкова, колкото те са поискали от ДКЕВР. Процентите, които те са предложили, не са си ги измислили“, цитира думите му expert.bg.
“Не може цената на тока завинаги да остава ниска. Тя е тежка за плащане за хората в България, защото доходите са ни ниски", коментира Трайков повишаването на цената на ел.енергията.