Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при официалното откриване на ВЕЦ "Калето" край Мездра, предаде БТА. Той преряза лентата на новото съоръжение заедно със собственика Тони Йорданов.
Гости на събитието бяха министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Премиерът добави, че държавата ще поддържа сериозните инвеститори. Той направи сравнение с инвестицията във ВЕЦ "Калето" и тази в "Цанков камък". Новооткритата централа струва 15 милиона лева за приблизително 3.4 мегавата мощност. По думите на премиера в "Цанков камък" за 80 мегавата са вложени един милиард лева, което определи като "пладнешки обир".

Повод за думите на министър-председателя беше изказването на Йорданов при откриването на ВЕЦ-а. Той обясни трудностите, през които е преминало изграждането на централата от 2006 г., като отбеляза, че само за издаване на разрешително за водоползване е трябвало да чака повече от година. Премиерът Борисов отбеляза, че така е било досега при предишното правителство, но вече са предприети мерки с увеличаването на правомощията на областния управител. Той посочи, че областните управители трябва да действат заедно с инвеститорите и държавата, за да улесняват работата им. Ако все още някъде има останали неща от миналото, винаги може да се обърнете към мен, за да ги оправим, обърна се Борисов към Йорданов.
Той отбеляза, че е радващо, че през април тази година инвестициите в страната са повече от същия месец на предходната година.


Централата "Калето" е от деривационен тип с два прохода за риба, съобщи председателят на Съвета на директорите Цанко Петков. Мощността й е 16-18 000 мегавата годишно производство на екологично чиста електроенергия. Бентът на централата е висок 8,5 метра, а дължината на деривационния канал е 1300 метра. Сградата на централата е с обща площ 300 квадратни метра, изграден е и 300-метров канал за изтичане на водите.
Двете турбини са китайско производство. Във ВЕЦ-а ще работят постоянно 18 души.