Минисърът предложи да бъде създаден закон, който да подкрепя чуждите инвеститори в България. Той е категоричен, че дори страната ни трябва да подарява земя на чуждите компании, които искат да строят тук фабрики, предаде Дарик. Единствено така у нас могат да се създадат качествени работни места, смята министърът.

Министърът обясни, че в миналото е имало 75 сертифицирани компани от 1-ви клас и е бил определен бюджет от 15 млн. лв., с който е трябвало да бъдат подпомогнати. Така компаниите инвестиращи между 100 и 300 млн. лв. са получили средно по 200 хил. лв. Това е подигравка, ядоса се министърът. Според него инвеститорите не искат пари. Те искат проактивна политика на правителството да им решава проблемите с бюрократите, с разрешенията, със земята. 

Според Плевнелиев държавата стои на едни буренясали хиляди, милиони декари, които освен че са буренясали, нищо друго не им се е случило. Най-доброто, което може да им се случи, да се продадат за един долар на някого, който ще я направи фабрика за нещо, което ще направи българите богати и ще ги позиционира на пазара".

По спорния казус с издадените разрешителни за строеж на сгради на „Алея Първа" в Морската градина във Варна министър Росен Плевнелиев за пореден път обясни, че той няма компетенциите да издава подобни разрешения. Варна да си реши проблема, правителството няма по никакъв начин да се противопостави на позицията на общината, ако строителното разрешение е законно, каза Плевнелиев.